Εξουσία γένους θηλυκού σε τρεις χώρες

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 19:33

A- A A+

Χθες η κεντροαριστερή υποψήφια Μισέλ Μπατσελέτ (φωτογραφία), 54 ετών, εξελέγη πρόεδρος στη Χιλή. Είναι η πρώτη φορά στη Νότια Αμερική που μια γυναίκα εκλέγεται πρόεδρος με άμεση ψηφοφορία από το λαό. Η σοσιαλδημοκράτης απερχόμενη πρόεδρος της Φινλανδίας και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, Τάρια Χάλονεν εξασφάλισε το 49,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ ορκίστηκε σήμερα, παρουσία της Λόρα Μπους και της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Η Μπατσελέτ υποσχέθηκε πως θα θέσει εαυτόν στην υπηρεσία των πολιτών, επικεφαλής μίας χώρας, «η οποία θα εκπλήξει τον κόσμο ολόκληρο» έως το 2010.

«Δεν είχα μία εύκολη ζωή, αλλά και ποιος είχε ποτέ μία ζωή χωρίς βάσανα;», αναρωτήθηκε η νέα πρόεδρος φανερά συγκινημένη, μιλώντας ενώπιον οπαδών της.

Οπως κι ο πατέρας της, στρατηγός που επρόσκειτο στον ανατραπέντα πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, η 54χρονη Μπατσελέτ φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε από το καθεστώς του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ κι εξορίσθηκε επί μακρόν μαζί με τη μητέρα της, για να επιστρέψει εν τέλει στη Χιλή για να τελειώσει τις σπουδές της στην Ιατρική.

Η πρώην υπουργός Υγείας κι Αμυνας επί κυβερνήσεων του απερχόμενου προέδρου Ρικάρδο Λάγος, υπογράμμισε πως «η βία, η οποία κατέστρεψε όλα όσα αγαπούσε» στάθηκε η αιτία που την έσπρωξε να αφιερώσει τη ζωή της «για να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων».

«Ημουν η υποψήφια των πολιτών, θα γίνω η πρόεδρος των πολιτών», τόνισε, και δεσμεύθηκε πως θα υιοθετήσει «ένα νέο ύφος εθνικής πολιτικής, πιο συμμετοχικής». «Η κυβέρνησή μου θα είναι μία κυβέρνηση ενότητας, για όλους τους Χιλιανούς», σημείωσε, χαιρετώντας τους οπαδούς του δεξιού αντιπάλου της Σεμπαστιάν Πινέρα.

Από την άλλη, έναν αιώνα από τότε που οι Φινλανδές έγιναν οι πρώτες γυναίκες που απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, η επανεκλογή της 62χρονης υποψήφιας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και συμμαχίας αριστερών κομμάτων, Τάρια Χάλονεν, θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Σε πρόσφατη βιογραφία της αναφέρεται στις επιστολές που είχε λάβει από αγόρια «αν μπορούσαν κι αυτά να γίνουν πρόεδροι της χώρας». H Χάλονεν ήταν ανύπανδρη μητέρα όταν εξελέγη πρόεδρος της χώρας, το 2000. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Ενωσης Σεξουαλικών Μειονοτήτων, της κυριότερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Φινλανδία.

Η Χάλονεν αρνήθηκε να επιδιώξει την προσέγγιση της χώρας της με το ΝΑΤΟ, σε μία περίοδο που οι Βαλτικές Χώρες μπαίνουν στη συμμαχία.

Ετσι, η Φινλανδία -μαζί με τη Σουηδία- παραμένει αδέσμευτη στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό τα όποια πλεονεκτήματα των στρατιωτικών συμμαχιών.

Τέλος, ορκίστηκε σήμερα η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος αφρικανικής χώρας, η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή