Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο για την φετινή σεζόν, καθώς η χρονική στιγμή συμπίπτει με το τέλος της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού. Ωστόσο, η επίδραση που θα υπάρξει στην ελληνική τουριστική αγορά κατά την επόμενη τουριστική σεζόν θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις εταιρείες που θα εξαγοράσουν το μερίδιο της Thomas Cook, και εάν η πολιτική που θα ακολουθήσουν επηρεάσει το capacity προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα ποσά που οφείλει η εταιρία προς τους ξενοδόχους για τη φετινή σεζόν, ένα σημαντικό κομμάτι παραμένει ακάλυπτο και η διαδικασία για τις αποζημιώσεις αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.
«Δεν κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για τη φετινή σεζόν τουλάχιστον, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως Ελλάδα την επιστροφή των τουριστών στην πατρίδα τους, είτε πρόκειται για Βρετανούς, Γερμανούς (που είναι κατά πολλοί περισσότεροι από τους πρώτους) ή Σκανδιναβούς, που έχουν αγοράσει πακέτα Thomas Cook. Υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Τουρισμού ότι αυτό θα γίνει και, όπως αναφέρουν όλοι οι tour operators της Βρετανίας που έχουν αγοράσει πτήσεις με την Thomas Cook, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον επαναπατρισμό των Βρετανών» δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βρετανία, Έμυ Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν υπάρχει ενημέρωση για ακυρώσεις πακέτων προς την Ελλάδα, αφού tour operators που είχαν αγοράσει πτήσεις της Tomas Cook για να δημιουργήσουν ένα τουριστικό πακέτο δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα. «Η Sunvil, μία από τις σημαντικές tour operators, λέει πως έχει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου όλα τα πακέτα και τις πτήσεις διασφαλισμένα» εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου, γιατί η διαμονή είναι εξασφαλισμένη από τους tour operators και μόνο οι πτήσεις ήταν της Thomas Cook, αλλά και αυτές επιχειρείται να διασφαλιστούν από τα τουριστικά γραφεία, που αναζητούν άλλη εταιρία για να ταξιδέψουν οι πελάτες τους, είτε προς είτε από την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων της εταιρείας προς ξενοδοχεία και υπαλλήλους της στην Ελλάδα, οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποπληρωμή τους. Αναφερόμενη στο θέμα, η κ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν οφειλές από τη φετινή σεζόν που δεν έχουν πληρωθεί και η διαδικασία αποπληρωμής αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία. «Η εταιρία έχει πει ότι οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά και θα πάρει κάποιο χρόνο, θα υπάρξουν και κάποιες δικανικές αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να καλυφθούν από το βρετανικό κράτος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις» είπε.
Ποιοι επωφελούνται από την κατάρρευση της Thomas Cook
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Thomas Cook. Αν και όλα παραμένουν ακόμη ρευστά ως προς το θέμα της πώλησης της εταιρείας, ωστόσο ήδη υπάρχουν από τις πρώτες ώρες επωφελούμενοι από την κατάρρευσή της. Οι μέχρι σήμερα ανταγωνιστές της μακροβιότερης τουριστικής επιχείρησης στη Βρετανία βλέπουν ώθηση στα δικά τους επιχειρηματικά κέρδη. Ήδη από το πρωί η Tui είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100 Index), ενώ η αεροπορική EasyJet είδε κέρδη 5% (FTSE 250 Index).
Σύμφωνα πάντως με την κ. Αναγνωστοπούλου, ο ελληνικός τουρισμός για το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντικατάσταση του πτητικού έργου της Thomas Cook και από τη μείωση ή όχι του capacity. «Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πολλές επιπτώσεις. Αντίθετα, εάν εξαγοραστούν από κάποιες εταιρείες που αναμένεται, θεωρώ ότι θα διατηρηθεί το έργο προς την Ελλάδα» σχολίασε.
H Thomas Cook είχε κλείσει το 2018 περίπου τρία εκατομμύρια πακέτα για την Ελλάδα, αλλά φέτος ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Τα πακέτα αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες όπου διατηρούσε γραφεία η εταιρεία, όπως Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.
Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η Thomas Cook εξακολουθούσε να κάνει κρατήσεις, λίγες ώρες πριν να ανακοινωθεί το κλείσιμό της, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Μάλιστα, δοκίμασαν να αγοράσουν με επιτυχία πακέτο φθηνών διακοπών στην Ελλάδα, δύο ώρες πριν την κατάρρευση, αξίας 187 λιρών το άτομο, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονταν πτήση από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, μεταφορές και κατάλυμα. Το σύστημα κρατήσεων της εταιρίας έστειλε επιβεβαίωση στις 08.12 το πρωί, μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, στην οποία μάλιστα αναγράφονταν «Ελπίζουμε να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι και περιμένουμε νέα σας κατά την επιστροφή».
Πηγή: ΑΜΠΕ