Ο Πρωθυπουργός για τη βουλευτική ασυλία και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο

Πρότεινε τον διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 13:32
A- A A+

Την πρόταση που είχε κάνει η ΝΔ το 1997 για την οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας επανέφερε σήμερα κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να διευκρινιστεί ρητά ότι άδεια για άρση της βουλευτικής ασυλίας δεν δίνεται μόνον εάν και εφόσον διαπιστωθεί από τη Βουλή ότι ζητείται για πολιτικό αδίκημα ή για πολιτικούς λόγους. «Να ξεκαθαριστεί, δηλαδή, ότι η βουλευτική ασυλία δεν σημαίνει ατιμωρησία, για τους βουλευτές», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η βουλευτική ασυλία δεν μπορεί να είναι ασπίδα για την αποφυγή δικαστικής δίωξης των βουλευτών που βαρύνονται με αδικήματα άσχετα με την άσκηση πολιτικής. Υπογραμμίζω ότι, με την πρόταση αυτή, υπερασπιζόμαστε την ισονομία, αλλά το κύρος του πολιτικού κόσμου, απέναντι σε ισοπεδωτικές αντιλήψεις και άδικες επιθέσεις».

Επιπρόσθετα ο κ. Καραμανλής πρότεινε τον ανακαθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας των βουλευτών, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός και προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες. Στόχος, σημείωσε, είναι να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση της θέσης δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων για την απόκτηση εκλογικών πλεονεκτημάτων.

Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τροποποίηση της συνταγματικής ρύθμισης που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Πρότεινε την άρση του απόλυτου και την καθιέρωση μερικού ασυμβίβαστου. Όπως είπε, ο προσδιορισμός των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα επιτρέπονται για τους βουλευτές, θα γίνει με νόμο που θα ψηφιστεί στη συνέχεια.

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη σημασία της αύξησης του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, ώστε να διευκολυνθεί –όπως είπε- η είσοδος στην πολιτική ικανών και άξιων πολιτών, που για διάφορους λόγους είναι δύσκολο να αποδυθούν σε προσωπικό προεκλογικό αγώνα. Έτσι, πρότεινε -σύμφωνα και με σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ το 1997- τον διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, από το ένα εικοστό του συνολικού αριθμού των βουλευτών, που είναι σήμερα, στο ένα δέκατο των μελών του Κοινοβουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή