Ερωτήματα για τον ιό

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 17:06

A- A A+

Από τον ιό Εμπολα, και τον SARS μέχρι τη γρίπη των πτηνών, έχουμε ανησυχήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια επιδημία. Κάθε φορά, αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος είχε διογκωθεί. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά.

Το κεντρικό ερώτημα σήμερα είναι αν ο ιός Η5Ν1 θα μεταλλαχθεί σε μια μορφή που μεταδίδεται γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάτι τέτοιο θα συμβεί ή όχι.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο φονικό θα είναι αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Οταν πρωτοεμφανίστηκε σε ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ, το 1997, ο Η5Ν1 σκότωσε το 35% εκείνων που είχαν μολυνθεί. Στις αρχές του 2003, ένα νέο στέλεχος του ιού, το «Ζ», σκότωσε το 68% των φορέων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η θνησιμότητα σήμερα έχει μειωθεί στο 36%. Αυτό φαίνεται καταρχήν ένα καλό νέο.

Τα ιστορικά προηγούμενα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά. Τους τελευταίους τρεις αιώνες έχουν ξεσπάσει δέκα πανδημίες γρίπης. Η «ισπανική γρίπη» του 1918 σκότωσε 50 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά κι η πανδημία της περιόδου 1830-32 δεν ήταν λιγότερο φονική.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα στέλεχος του Η5Ν1 που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο φονικό από τη γρίπη του 1918. Καταρχήν, καμιά γρίπη «Η5» δεν έχει εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο, κι έτσι κανείς πληθυσμός δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ανοσία που θα περιορίσει το κακό. Οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο αιώνα στην ιατρική τεχνολογία δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, δεδομένου ότι από το ξέσπασμα τυχόν πανδημίας θα χρειαστούν έξι μήνες μέχρι να παρασκευαστεί το κατάλληλο εμβόλιο.

Αν λοιπόν συμβεί το απευκταίο, ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες; Αν και ο ιός SARS αποδείχθηκε πολύ λιγότερο επικίνδυνος από τις προβλέψεις, οι οικονομικές του επιπτώσεις ήταν σημαντικές. Μόλυνε μόλις 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας 775. Ομως το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε στην ύφεση. Η οικονομία υπέστη σοβαρό πλήγμα και στον Καναδά, όπου έχασαν τη ζωή τους 44 άτομα.

Μια πανδημία γρίπης θα έχει σοβαρότερες επιπτώσεις; Το διεθνές εμπόριο θα επηρεαστεί δραστικά, πολλές βιομηχανίες θα διαπιστώσουν μείωση της ζήτησης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουλέψουν με μειωμένο προσωπικό http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/10/1139827.htm ;

Το να αποδοθεί, ωστόσο, αυτή η εικόνα με αριθμητικά στοιχεία είναι ριψοκίνδυνο, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την ψυχολογία των ανθρώπων.

Πηγή: The Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή