Η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει «ανησυχητική» βία στο Χονγκ Κονγκ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 12:31
UPD:12:35
REUTERS/Thomas Peter
A- A A+

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «ανησυχητική τάση» βίας της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριών μηνών κρούει η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι οι διαδηλωτές πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού πριν και μετά τη σύλληψή τους.

Βάσει συνεντεύξεων που έλαβαν από 48 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται δικηγόροι και 21 διαδηλωτές που συνελήφθησαν, ο διευθυντής του τμήματος Ανατολικής Ασίας της οργάνωσης Νίκολας Μπέκελιν υποστηρίζει ότι «κατ’ επανάληψη, οι αστυνομικοί κάνουν χρήση βίας πριν και κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, ακόμη και όταν κάποιοι έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται υπό κράτηση», σε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι αποδείξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση. Σε μια προφανή δίψα για αντεκδίκηση, οι δυνάμεις ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ έχουν υιοθετήσει μια ανησυχητική τάση ριψοκίνδυνων και παράνομων πρακτικών εναντίον των πολιτών στη διάρκεια των διαδηλώσεων», δήλωσε ο Μπέκελιν.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι στις 18 από τις 21 περιπτώσεις που εξέτασε, οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι μετά τη σύλληψή τους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα – από τραύματα στο κεφάλι έως σπασμένα χέρια.  

Η οργάνωση στηρίζει τις εκκλήσεις για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την ωμότητα της αστυνομίας, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, το οποίο όμως απορρίπτουν οι αρχές.

Η βία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των αντικυβερνηικών διαδηλώσεων στο Κονγκ Κονγκ. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότωφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και αντλίες νερού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή