Δικαστικά φαινόμενα

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 09:36
shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Να γίνει Προανακριτική, όχι να γίνει Εξεταστική, «ώστε να διερευνηθεί η βαρύτητα των στοιχείων χωρίς να υπάρχουν οιονεί κατηγορούμενοι», και γιατί να γίνει Επιτροπή και να μην προτιμηθεί fast track αναπομπή, και γιατί να πάει στη δικαιοσύνη και η πλήρης διαλεύκανση σύνθημα να μείνει, και γιατί να παραγραφεί του πρώην η ευθύνη. Μα τη Θέμιδα, τι δίνη. 

Πόλωση, διευθετήσεις, τακτικισμοί και ισορροπίες στο καμίνι. Τι θα απομείνει; Επωφεληθέντες και επωφελούμενοι, ενεργούμενοι και δαχτυλοδεικτούμενοι, φυσικά κατηγορούμενοι και κάποιοι από έντονα συναισθήματα εμφορούμενοι;

Τι μας λέτε δηλαδή; Είναι θέμα προτιμήσεων και διαθέσεων, ποιος θα καρπωθεί και ποιος θα κακοκαρδιστεί, ή αν τηρούνται τα προβλεπόμενα; Ρωτήστε και τον Άμλετ, γιατί ο Πολώνιος δεν έχει αμφιβολίες για την παράκρουση. «Πάλι καλά που συχνά η τρέλα βρίσκει τον στόχο, εκεί όπου το μυαλό αδυνατεί να τα βγάλει πέρα τόσο τέλεια».

Τηρούνται τα προβλεπόμενα; Στο μεταξύ, κανένας δεν ασχολείται με τα δικαστικά φαινόμενα. Με τη μετατροπή της Δικαιοσύνης σε «Κυρίες της αυλής». Δεν ξεχωρίζει, όμως, ένας Ηλιόπουλος με την ερμηνεία του, όπως στην ταινία. Μόνο επαναλαμβανόμενες σκηνές, όπου οι ένοικοι πετούν τα σκουπίδια τους στην πόρτα του γείτονα, μαλλιοτράβηγμα, μάχη με σκουπόξυλα και μπουγαδόνερα.

Εισαγγελέας εναντίον εισαγγελέα και άλλα ωραία. Είναι η πρώτη φορά; Όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις πολιτικά πρόσωπα, ο αλληλοσπαραγμός δικαστικών φτάνει σε επίπεδα αδυσώπητα. Δεν έχει μηνύσει στο παρελθόν ο εισαγγελικός λειτουργός των ημερών την προϊσταμένη του τότε, εισαγγελέα του ΑΠ, τον τότε εποπτεύοντα των εισαγγελέων διαφθοράς αντεισαγγελέα του ΑΠ και συναδέλφους του εισαγγελείς εφετών, οι μηνύσεις τέθηκαν στο αρχείο, και ανασύρθηκαν όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του ΑΠ; 

Και πιο παλιά, όταν η χώρα ασχολούνταν με «ιερά» χαρτιά και νερά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν βρέθηκε στην πυρά; Οι καταγγελίες και οι παραιτήσεις στη σειρά, για «παραπλανηθέντες υπουργούς» η διαφορά. 

Μεγάλη ουρά και τούτη τη φορά. Άντε να βρεις γαλήνη, να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή