Βιετνάμ: Μειώνει το χάσμα με τις ΗΠΑ εν αναμονή της εισόδου στον ΠΟΕ

Σύμφωνα με αξιωματούχο στο Ανόϊ
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 14:00
A- A A+

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πρόοδο σημείωσαν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Βιετνάμ, μέσα σε τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια της χώρας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας να εισέλθει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με αξιωματούχο του Βιετνάμ σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τους εμπορικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ, Dorothy Dwoskin και Barbara Weisel άρχισαν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στο Ανόϊ με τους Βιετναμέζους συναδέλφους τους. Οι συνομιλίες ήταν οι πρώτες του είδους που έγιναν σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας του Βιετνάμ, Le Dung, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία ήταν οι τελευταίοι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι με τους οποίους το Βιετνάμ έκλεισε συμφωνίες, προκειμένου να μπει στον ΠΟΕ. Οι πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Βιετνάμ, επικεντρώθηκαν σε τραπεζικά θέματα και θέματα τηλεπικοινωνιών, με τις εταιρείες των ΗΠΑ να επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόσβαση, καθώς και ίση μεταχείριση με τις εταιρείες του Βιετνάμ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τελειώσουμε τις συνομιλίες μας στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων», είπε ο υπουργός Εμπορίου του Βιετνάμ, Truong Dinh Tuyen, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Ανόϊ, μετά τις συνομιλίες, λέγοντας ότι άλλος ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει το συντομότερο τον Απρίλιο. «Και οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν σοβαρά τα θέματα και έκαναν μεγάλες προσπάθειες σε αυτό το επίπεδο, μειώνοντας σημαντικά το χάσμα.

Σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τους δασμούς και τις υπηρεσίες, συμπλήρωσε ο Tuyen, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Το Βιετνάμ θα πρέπει να ανοίξει την αγορά των οικονομικών υπηρεσιών, να μειώσει τον έλεγχο και τις επιδοτήσεις, να περιορίσει τα όρια των επενδύσεων για τους ξένους και τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά και να χαλαρώσει τους περιορισμούς αναφορικά με τις πληρωμές δικαιωμάτων στο franchising, είπε ο Αμερικανός πρέσβης, Michael Marine μιλώντας στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές του Βιετνάμ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέχρι και τον Νοέμβριο κατά 25%, φθάνοντας στα 5,97 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία της U.S. International Trade Commission. Οι αμερικανικές εξαγωγές προς το Βιετνάμ μειώθηκαν 14%, φθάνοντας στα 906 εκατ. δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή