«Ο Μλάντιτς βρίσκεται στη Ρωσία από τον Μάιο του 2005»

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 15:33
UPD:15:36
A- A A+

Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς έχει εντοπιστεί. Κρύβεται από τον Μάιο του 2005 στη Ρωσία. Αρχικά για σύντομο χρονικό διάστημα διέμενε στην Αγία Πετρούπολη και τώρα βρίσκεται στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Glas Javnosti".

«Διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις και πραγματοποιούνται αμοιβαίες επισκέψεις εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Μόσχας με θέμα την παράδοση Μλάντιτς και συγκεκριμένα για το αν θα εκδοθεί μέσω Ρωσίας στη Χάγη, κάτι στο οποίο εμμένει η σερβική κυβέρνηση, ή αν θα μεταφερθεί πρώτα στη Σερβία. Η λύση πρέπει να βρεθεί σύντομα, καθώς εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ και του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία», αναφέρει πηγή της εφημερίδας.

Επιπλέον ισχυρίζεται ότι η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε ήρθε σε σύγκρουση με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ εξαιτίας του Μλάντιτς. «Επιθυμεί να δει τον Μλάντιτς στη Χάγη ακόμη και μέσω Μόσχας. Είναι έτοιμη να παραιτηθεί, αν πριν από εκείνη τον συλλάβουν οι Βρετανοί ή οι Αμερικανοί», αναφέρει η ίδια πηγή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει άμεση επικοινωνία με τον Μλάντιτς μέσω ενός πολύ έμπιστου προσώπου και θεωρώ ότι ο στρατηγός θα βρίσκεται στη Χάγη πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Κοστούνιτσα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σερβίας Γκόραν Πέτροβιτς.

Τονίζει ακόμη ότι το 2001 οι αρχές ήταν πολύ κοντά στη σύλληψη του καταζητούμενου πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού. "Προφανώς δεν υπήρχε βούληση για την έκδοσή του κι αυτό συμβαίνει και σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι ο Κοστούνιτσα επικοινωνεί με τον στρατηγό και θα τον στείλει στη φυλακή Σεβενίνγκεν της Χάγης, όταν του εξασφαλίσει τις εγγυήσεις που ζητά, αλλά πρώτα απ' όλα, όταν ο πρωθυπουργός εκτιμήσει ότι η παράδοσή του θα πλήξει λιγότερο την κυβέρνηση. Υποστηρίζω υπεύθυνα ότι τον Μλάντιτς, μετά το πέρασμα στην παρανομία, προστάτευε ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας", υπογραμμίζει.

Ωστόσο, ένας από τους πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, ο Μπράνκο Κργκα διαψεύδει κατηγορηματικά ανάμειξη του στρατού.

Εν τω μεταξύ, η σερβοβοσνιακή αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση από τα ξημερώματα στην ανατολική Βοσνία με στόχο τη σύλληψη Μλάντιτς.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η αστυνομία ερευνά στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ζέπα και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Χαν Πίγιεζακ όπου τελευταία φορά εθεάθη ο Μλάντιτς, στα μέσα του 2003.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή