Ισπανία: Αντίστροφη μέτρηση προτού η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 13:29
UPD:14:22
REUTERS/SERGIO PEREZ

Πάμπλο Κασάδο, Πέδρο Σάντσεζ, Άλμπερτ Ριβέρα και Πάμπλο Ιγκλέσιας.

A- A A+

Επί περίπου 40 χρόνια, οι μετεκλογικές συζητήσεις του βασιλιά της Ισπανίας με τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν σε γενικές γραμμές μία ανιαρή τυπική διαδικασία. Όλοι λίγο – πολύ γνώριζαν ποιος θα στηρίξει τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο για να λάβει την εντολή.  

Όλα άλλαξαν το 2016, όταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των αριστερών Podemos ενημέρωσε τον βασιλιά Φελίπε σχετικά με την πρόταση κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), την οποία ο βασιλιάς δεν γνώριζε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα, τρία χρόνια μετά, καθώς κανένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας – το PSOE, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), το κεντροδεξιό Ciudadanos και το Podemos – δεν γνωρίζουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν στον βασιλιά κατά τον νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος είναι πλέον κρίσιμος στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Εάν από τις συζητήσεις αυτές δεν προκύψει ένας υποψήφιος ο οποίος θα πάρει εντολή κυβέρνησης συνασπισμού, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε επανάληψη των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι οι τέταρτες εκλογές σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Την έκπληξη αυτή τη φορά δεν έκανε ο Ιγκλέσιας, αλλά ο αρχηγός των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος έκανε μία αναπάντεχη προσφορά, αναφέρει «El Pais». Ειδικότερα, ο Ριβέρα, πρότεινε στον επικεφαλής του PP Πάμπλο Κασάδο να προσφέρουν στον Πέδρο Σάντσεθ – που ασκεί χρέη πρωθυπουργού - υπό όρους αποχή στο Κοινοβούλιο. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ριβέρα χθες, ζήτησε από τον Κασάδο να προτείνουν συμφωνία στον Σάντσεθ για παγωμα των φόρων και εκ νέου υπαγωγή της Καταλωνίας στην εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ απάντησε χθες υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα του Ριβέρα ανταποκρίνονται στα πολιτικά σχέδιά του, αλλά ο Ριβέρα επανήλθε σήμερα επιμένοντας ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού πρέπει να είναι επίσημη.

Ο χρόνος για όποιες συμφωνίες ωστόσο τελειώνει. Το σίριαλ αυτό πρέπει να λάβει ένα τέλος έως το Σαββατοκύριακο, προτού το κοινοβούλιο διαλυθεί αυτομάτως στις 23 Σεπτεμβρίου.

Υπό το βάρος αυτής της πίεσης, ο Σάντσεθ πρόκειται να καλέσει σήμερα  τους ηγέτες του Unidas Podemos, του PP και του Ciudadanos σήμερα το πρωί για να μάθει αν θα τον στηρίξουν σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση TVE, ή εάν θα προκηρυχθούν εν τέλει εκλογές για τις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από τον Κασάδο πήρε ήδη αρνητική απάντηση ο Σάντσεθ. «Ο ηγέτης του PP ενημέρωσε ότι δεν θα στηρίξει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, γεγονός που σημαίνει ότι αρνείται να στηρίξει μία σταθερή ισπανική κυβέρνηση και να αποφύγει την επανάληψη των εκλογών», δήλωσε η συγκεριμένη πηγή στο Reuters.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή