ΕΚ - Παρουσίαση του προγράμματος της αυστριακής προεδρίας

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 19:28
A- A A+

Το πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας παρουσίασε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο καγκελάριος Βόλφανγκ Σιούσελ.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του αυστριακού καγκελάριου, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων, η εξασφάλιση της προμήθειας σε ενέργεια, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά και αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ μέσω πιθανών «ευρωφόρων».

Οσον αφορά το Ευρωσύνταγμα αναμένεται να ξεκινήσει συζητήσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Aπευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές σημείωσε κατ'αρχάς οτι το Κοινοβούλιο «ενσαρκώνει κατά μεγαλοπρεπή τρόπο την ισχύ της Ευρώπης, με πολλαπλότητα ιδεών, εμπειριών, ιστοριών και προσδοκιών. Ο ήχος της Ευρώπης δεν είναι μονωδία, αλλά ορχήστρα, η Ευρώπη δεν είναι μονόχρωμη, αλλά πολύχρωμη. Οι πολλαπλές αυτές ταυτότητες της Ευρώπης αποτελούν αυτή καθ' εαυτήν την ταυτότητα της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Σιούσελ τόνισε στη συνέχεια οτι καμία χώρα δεν έχει χάσει με την ένταξή της στην Ευρώπη και το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι «γιατί οι ευρωπαίοι πολίτες είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντί της ;»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε οτι υπάρχει ένα πραγματικό ελλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης και των θεσμικών οργάνων της και δήλωσε οτι αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο προτίθεται να παρέμβει η αυστριακή προεδρία. «Θέλουμε - είπε ο κ. Σιούσελ- στο τέλος της προεδρίας μας, να έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών αλλά και η εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Για να πετύχουμε όλα αυτά θα πρέπει πρώτα απ' όλα να πετύχουμε σαφήνεια για τα σημαντικά θέματα που ανησυχούν και ενδιαφέρουν τον κόσμο».

Ο αυστριακός καγκελάριος απαρίθμησε στη συνέχεια τα κυριότερα θέματα που θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Εαρινής Συνόδου : Η ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας, η γρίπη των πτηνών, η αποφασιστική στάση απέναντι στον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, οι θέσεις απασχόλησης και η οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ακόμη οτι μπορούν να προβληθούν και νέα θέματα, όπως η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τις ΜΜΕ ως «ενα κοιμώμενο γίγαντα που θα πρέπει να ξυπνήσουμε για να κινητοποιήσουμε την απασχόληση». Παράλληλα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα πρόγραμμα για τις ΜΜΕ, για πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, στην έρευνα και ανάπτυξη, στα διαρθρωτικά προγράμματα, τις περιφερειακές ενισχύσεις και για μια καλύτερη νομοθεσία.

Χαρακτήρισε επίσης ως «πηγή δύναμης» τους κοινωνικούς εταίρους και δήλωσε οτι προτίθεται - κατά τη διάρκεια της προεδρίας του - να καλέσει τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσει μαζί τους για την απασχόληση, την ανάπτυξη, αλλά και σχετικά με την Οδηγία παροχής υπηρεσιών ( Μπολκεστάιν ).

Όπως σημείωσε, η εν λόγω Οδηγία έχει δεχθεί πάνω από 1.000 τροπολογίες, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο είναι το θέμα της διάνοιξης αυτού του κλάδου της οικονομίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια και τα εχέγγυα που περιμένουν οι πολίτες. Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να αγωνισθεί κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ και υπέρ των υπηρεσιών δημόσιου συμφέροντος, εξασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ ανοίγματος της αγοράς και προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις δημοσιονομικές προοπτικές, αναγνωρίζοντας οτι πολλοί είναι αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι με την τελική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οποιος θέλει περισσότερα κονδύλια για την έρευνα -πρόσθεσε- θα πρέπει να απευθυνθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών -μελών. Αν μέχρι το 2010 πετύχουμε το 3% του ΑΕΠ αυτό δεν θα σημαίνει 200 δισ ευρώ ετησίως για την έρευνα, αλλά 300 δισ ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κονδύλιο που θα μπορούσε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό, παρατήρησε.

Επιπρόσθετα, υπερασπίστηκε τη θέση για υιοθέτηση ενός ευρωφόρου με σκοπό τη χρηματοδότηση των ιδίων φόρων της Ε.Ε.. «Η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρότερη αυτοχρηματοδότηση -είπε- είμαι υπέρ της αύξησης των ιδίων πόρων της Ε.Ε.. Θα μπορούσαμε να έχουμε μία μεταβατική λύση για να ανταποκριθούμε στις διαφορετικές επιθυμίες του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Οι πόροι που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας είναι κάτι λιγότερο από το 10% των ιδίων πόρων της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει οτι το 90% προέρχονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Εκτός από 2-3 χώρες που έχουν μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα, στις άλλες πιέζονται κατά πολύ οι εθνικοί προϋπολογισμοί. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα, τότε δεν θα είναι δυνατόν να έχουμε δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014. Παράλληλα θα δημιουργηθούν εντάσεις ανάμεσα στις χώρες που καθαρά συνεισφέρουν και σε αυτές που οφελούνται.

Κατά την άποψή του, η Κομισιόν θα πρέπει κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού που θα κάνει το 2008/2009, να λάβει στα σοβαρά το θέμα. Δεν είναι δυνατόν -εξήγησε- να μη φορολογούνται οι βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές συναλλαγές ή να υπάρχουν κενά τα οποία επιτρέπουν στις διεθνείς μεταφορές τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα να διεξάγονται χωρίς καμίας μορφής φορολογία.

Σε ο,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης και το Σύνταγμα, δήλωσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης η αυστριακή προεδρία προτίθεται να διεξάγει την απαραίτητη συζήτηση έως τον ερχόμενο Ιούνιο, η οποία –όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- δεν θα είναι «ελιτίστικη».

Ο κ. Σιούσελ κατέληξε λέγοντας οτι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους μας γιατί διακυβεύεται η ταυτότητα της Ευρώπης».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή