Ο νέος εκλογικός νόμος

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η «μητέρα των μαχών» στο πολιτικό σκηνικό θα δοθεί για τον νέο εκλογικό νόμο και ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αψιμαχίες. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα νέο σύστημα, που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. 

Ωστόσο δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της για το «μπόνους» που θα παίρνει το πρώτο κόμμα, θέμα που ενδεχομένως θα κρίνει και τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων. Για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά συνδέει το μπόνους με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Ωστόσο αν η νέα πρόταση δεν έχει ευρύτερη κοινοβουλευτική αποδοχή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό των 200 βουλευτών -που θα «έκαιγε» αμέσως την απλή αναλογική- δύσκολα θα συγκεντρωθεί χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αλλαγή της πάγιας θέσης σχετικά με την απλή αναλογική. 

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό ενδιαφέρον έχει το τι θα πράξουν τα μικρότερα κόμματα στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Ιδίως αν η συζήτηση περάσει και στο ποσοστό που εξασφαλίζει την είσοδό τους στη Βουλή, θέμα που σε αυτήν τη φάση έχει μείνει πίσω.

Μια εικόνα από το «μέλλον» θα υπάρξει στη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Η σχετική ρύθμιση θα ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο και εκεί θα φανούν τα περιθώρια που υπάρχουν για συναινέσεις σε εκλογικά θέματα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει πως στόχος είναι να περάσει η σχετική διάταξη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία, ενώ αναμένεται να υπάρξει πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Προς το παρόν στάση αναμονής τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένει τη σχετική ρύθμιση και προειδοποιεί πως δεν μπορούν να γίνουν θεσμικές «ακροβασίες».

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι κοινοβουλευτικά «βαρετοί», καθώς τα εκλογικά θέματα… προσφέρονται για πολιτικές συγκρούσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή