Hans Christian Gram: Ποιος είναι ο βακτηριολόγος που τιμά με doodle η Google

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 16:40
UPD:16:40
Google
A- A A+

Στον Δανό βακτηριολόγο Hans Christian Joachim Gram (13 Σεπτεμβρίου 1853 - 14 Νοεμβρίου 1938), ο οποίος ανέπτυξε μια τεχνική που χρησιμοποιείται και σήμερα για την ταξινόμηση των βακτηρίων, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 166 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Gram σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και υπήρξε βοηθός του ζωολόγου Japetus Steenstrup. Η μελέτη του για τα φυτά τον οδήγησε να μάθει τις βασικές αρχές της φαρμακολογίας και της χρήσης του μικροσκοπίου.

Ακολούθως, εισήλθε στην ιατρική σχολή το 1878 και αποφοίτησε το 1883, ενώ ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη μεταξύ 1878 και 1885.

Στο Βερολίνο, το 1884, ο Gram ανέπτυξε μια μέθοδο για τη διάκριση των βακτηρίων σε δύο κύριες κατηγορίες. Αυτή η τεχνική, η Χρώση κατά Γκραμ (Gram stain), χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στη μικροβιολογία, με τον Gram να αποκτά διεθνή φήμη.

Πρόκειται για μία απλή μέθοδο η οποία κατατάσσει τα είδη των βακτηρίων σε δύο μεγάλες ομάδες, τα «θετικά κατά Γκραμ» και τα «αρνητικά κατά Γκραμ».

Στην πρώτη περίπτωση τα βακτήρια διατηρούν το μπλε-ιώδες χρώμα της πρώτης χρώσης, ενώ στη δεύτερη λαμβάνουν ερυθρό χρώμα οφειλόμενο στη δεύτερη χρώση. Η διαφορά αυτή οφείλεται στη χημική σύσταση του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων.

Καθώς ήταν αρκετά μετριόφρων, ο Gram στην αρχική του δημοσίευση παρατήρησε πως η μέθοδός του είναι μέχρι στιγμής είναι αρκετά ελαττωματική και ατελής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη.

Το αρχικό έργο του Gram αφορούσε τη μελέτη των ερυθρών αιμοσφαιρίων στους άνδρες. Ήταν από τους πρώτους που διαπίστωσαν ότι τα μακροκύτταρα σχετίζονται με την αναιμία.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή