Πτήσεις CIA - Έγγραφο κόλαφος για τη βρετανική κυβέρνηση

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 12:41
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν να χρησιμοποίησαν το βρετανικό έδαφος για τη μεταφορά κρατουμένων, ύποπτων για τρομοκρατική δράση, σε περισσότερες από δύο περιπτώσεις, όπως επισήμως έχει παραδεχθεί το Λονδίνο, αναφέρεται σε κυβερνητικό μνημόνιο που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό New Statesman.

Το μνημόνιο – κόλαφος για τη βρετανική κυβέρνηση, φέρει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, απευθύνεται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στη Ντάουνινγκ Στριτ και αναφέρει ότι πιθανότατα η πρακτική αυτή είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Διενεργούμε επείγουσα εξέταση στα αρχεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν δεχθήκαμε αίτηση για τη χρησιμοποίηση του βρετανικού εδάφους», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Τα στοιχεία που έχουμε ανακαλύψει μέχρι στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανόν να υπήρξαν περισσότερες των δύο περιπτώσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων», επισημαίνεται στο μνημόνιο.

Μέχρι σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι οι επίσημες έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ζήτησε να χρησιμοποιήσει τον βρετανικό εναέριο χώρο για την μεταφορά κρατουμένων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέσθηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες έγινε δεκτό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι οποίες χρονολογούνται από το 1998. Και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για τη μεταφορά υπόπτων στις ΗΠΑ.

Στο έγγραφο προτείνονται τρόποι με τους οποίους η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις του Τύπου και της αντιπολίτευσης σχετικά με αυτήν την πτυχή της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής πολιτικής. «Θα πρέπει να αποφύγουμε να αναγκασθούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε θέμα, τονίζοντας παράλληλα τους ισχυρούς λόγους για στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των νόμιμων υποχρεώσεών μας», αναφέρεται στο μνημόνιο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ανακοινώσει πρόσφατα ότι πτήσεις της CIA για τη μεταφορά υπόπτων σε χώρες που εφαρμόζονται βασανιστήρια χρησιμοποίησαν βρετανικά αεροδρόμια και κάλεσε τον Τόνι Μπλερ να ξεκινήσει έρευνα, πράγμα που ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή