Καραμανλής - Τζιαμπάο: Κοινή Δήλωση για Συνολική Στρατηγική Σχέση Ελλάδος-Κίνας

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 13:20
A- A A+

Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος-Κίνας υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο. Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής, «η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας μας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του με τον οποίο όπως είπε, συζήτησε τις διμερείς σχέσεις ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές μας σχέσεις εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια, αλλά εντοπίσαμε και σημαντικά περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, προς το σκοπό αυτό υπογράψαμε την Κοινή Δήλωση», δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι δύο χώρες, ως κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών, έχουν ένα πολύ ισχυρό κοινό σημείο αναφοράς. «Ταυτόχρονα – πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός- μας συνδέουν σχέσεις φιλίας που αναπτύσσονται διαρκώς. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει γίνει, όπως γνωρίζετε, μια συστηματική προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις μας να λάβουν νέα ώθηση, με εφαλτήριο, μεταξύ άλλων, και την παράδοση της σκυτάλης των Ολυμπιακών Αγώνων, από την Αθήνα στο Πεκίνο».

Ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Κίνα υπεγράφησαν :

- Μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum μεταξύ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Κίνας και του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου. Όπως εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, η δημιουργία του Forum αυτού θα συμβάλει στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

- Μνημόνιο για τη Συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

- Συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων στην Κίνα.

Όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας, συμφωνήθηκε να υποστηριχθεί η συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των δύο χωρών και να αξιοποιηθούν τα λιμάνια τους ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των προϊόντων των δύο χωρών σε γειτονικές χώρες.

Δόθηκε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης του τουρισμού, με την παροχή, εκατέρωθεν, των αναγκαίων διευκολύνσεων και με τη λειτουργία, το συντομότερο, απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών-Πεκίνου.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, «ένας τομέας που προσφέρεται για ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι οι προετοιμασίες της Κίνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, το 2008. Έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, καθώς και Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής του Πεκίνου και του Ελληνικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης». Με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα συνεργασία», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στην υπογραφή Μνημονίου για τη διοργάνωση Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδος στην Κίνα, το 2008, δηλαδή το έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πεκίνο, όταν η προσοχή όλου του κόσμου θα είναι στραμμένη στη χώρα αυτή. «Όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση αυτή είναι άκρως τιμητική, ιδιαίτερα αξιοποιήσιμη και πολλαπλώς επωφελής για τη διεθνή προβολή της χώρας μας», επισήμανε ο κ. Καραμανλής, ευχαριστώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Κίνας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή