Κυβερνητική πρωτοβουλία για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης

Κόντρα Γιακουμάτου - Μαγκριώτη στη Βουλή
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 14:26
UPD:15:18
A- A A+

Κυβερνητική πρωτοβουλία για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης (ΒΦΛ), προανήγγειλε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Γιάννη Μαγκριώτη (Α’ Θεσσαλονίκης, ΠΑΣΟΚ) και ¶γγελου Τζέκη (Β’ Θεσσαλονίκης, ΚΚΕ).

Ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι έως τις 25 Ιανουαρίου, θα ασκήσει όση πίεση μπορεί στις ιδιοκτήτριες τράπεζες, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας προκειμένου να μην κλείσει.

Η κυβέρνηση αγωνιά για τους 600 εργαζόμενους της επιχείρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος, σημειώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη Κυριακή θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ανεργίας στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης επέκρινε τους ερωτώντες βουλευτές ότι δεν μίλησαν για το σωρευμένο έλλειμμα της ΒΦΛ, το οποίο έφτασε στα 216 εκατ. ευρώ. Τι χρωστά ο έλληνας φορολογούμενος και η κοινωνία να συντηρεί ζημιογόνες επιχειρήσεις, αναρωτήθηκε ο κ. Γιακουμάτος.

Ο κ. Μαγκριώτης από την πλευρά του, παρομοίασε την κυβέρνηση με γραφείο κηδειών που δίνει παρηγοριά στους εργαζόμενους της επιχείρησης από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

«Θέλετε να κλείσει η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων για να πουλήσετε ευκολότερα την Εμπορική Τράπεζα, που είναι συνιδιοκτήτριά της», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τζέκης είπε ότι το πρόβλημα της ΒΦΛ δεν είναι οι ζημιές της αλλά τα 123 εκατ. ευρώ που της χρωστούν οι πελάτες της. Ζήτησε επίσης την παρέμβαση εισαγγελέα διότι η επιχείρηση δεν προμηθεύει πια την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με θειικό αργίλιο για τον καθαρισμό του νερού που πίνουν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς.

Δεν μπορεί να μιλά για γραφεία τελετών το ΠΑΣΟΚ που είναι ο «νεκροθάφτης» της ελληνικής οικονομίας, ανταπάντησε στον κ. Μαγκριώτη ο υφυπουργός Απασχόλησης, προσθέτοντας ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης μετεγκαταστάθηκαν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε βαλκανικές χώρες. Όσο για το θέμα του νερού, που έθεσε ο κ. Τζέκης, ο υφυπουργός τον ρώτησε γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα να καταθέσει όσα γνωρίζει.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή