ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο λύνει τα χέρια του Τραμπ στο μεταναστευτικό

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 12:14
UPD:12:34
REUTERS/DANIEL BECERRIL
A- A A+

Πράσινο φως, προκειμένου να συνεχίσει στα σχέδιά της να περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα των μεταναστών να ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Βάσει της απόφασης, οι άνθρωποι οι οποίοι θα φθάνουν στο εξής στις ΗΠΑ μέσω τρίτης χώρας θα πρέπει πρώτα να κάνουν αίτηση ασύλου εκεί. Αν και οι νομικές προκλήσεις εναντίον του κυβερνητικού αυτού μέτρου συνεχίζονται, βάσει της απόφασης θα μπορεί σε αυτό το στάδιο να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

Το μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι ταξιδεύουν έως τα αμερικανικά σύνορα, μέσω του Μεξικού, συχνά με τα πόδια.

EURONEWS

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα πολιτική αίτησης ασύλου τον Ιούλιο. Τα σχέδιά της ωστόσο φρέναρε σχεδόν αμέσως απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος στις εκλογές του 2016, αλλά και στις επικείμενες του 2020.

Περίπου 811.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στα νοτιοδυτικά σύνορα έως τα τέλη του Αυγούστου του 2019. Από αυτούς, 590.000 προέρχονταν από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Η πλειονότητα έφθασε στα σύνορα με τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της οικογένειας. Οι περισσότεροι προσπαθούν να διαφύγουν από τη φτώχεια και τη βία που μαστίζει τις χώρες τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή