Πλους Κ. Παπούλια με το υποβρύχιο «Πρωτεύς»

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 19:05
A- A A+

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνοδευόμενος από τον πρώην Πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Π. Σπηλιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Γούση, παρακολούθησαν σήμερα την άσκηση «Περισκόπιο», επιβαίνοντες του υποβρυχίου «Πρωτεύς».

Κατά τη διάρκεια εξάωρου πλου, ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Διοίκησης των Υποβρυχίων και παρακολούθησε βολή εκπαιδευτικού κατευθυνόμενου βλήματος, όπως επίσης και γυμνάσια επιχειρησιακής ετοιμότητας από το πλήρωμα του υποβρυχίου.

Το «Πρωτεύς» είναι το δεύτερο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το Υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-3, το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Πρωτεύς» (S-113) είναι ένα συμβατικό Υ/Β type 209, τέταρτο στη σειρά των Υποβρυχίων τύπου «Γλαύκος» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1972. Την 16 Μαρτίου 1973 κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των Υποβρυχίων. Από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1996 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Το Υ/Β «Πρωτεύς» φέρει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, SONAR, και συστήματα Ναυτιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό όπλων και είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο πρώτης γραμμής για επιχειρήσεις κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.

Σήμερα η Διοίκηση Υποβρυχίων έχει στη δύναμή της οκτώ Υποβρύχια κλάσεως 209 (4 τύπου Γλαύκος και 4 τύπου Ποσειδών) ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ενταχθούν σε αυτήν άλλα 4 Υποβρύχια κλάσεως 214 (τύπου Παπανικολής) εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής του.

Το έμψυχο δυναμικό της Διοίκησης αριθμεί περί τα 500 μόνιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, εκ των οποίων τα 250 περίπου είναι τα πληρώματα των Υποβρυχίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή