Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Την ευκαιρία να αναζητήσουν συναινέσεις και να μην αναλωθούν σε άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Πρόεδρος της Βουλή Κ. Τασούλας ξεκίνησε χθες και επισήμως τη σχετική διαδικασία, καλώντας με επιστολή του τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους στην κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση που θα ξεκινήσει αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για τα κόμματα, ώστε να βρουν σημεία επαφής και να μην περιοριστούν σε αυτά που τους χωρίζουν.
Άλλωστε για την επίτευξη του στόχου της αναθεώρησης απαιτούνται ευρύτερες συμφωνίες, καθώς όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 ψήφους πρέπει να συγκεντρώσουν 180 «ναι» σε αυτό τον γύρο. Μόνο όσα άρθρα είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 «ναι» και επομένως αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Το εγχείρημα της αναζήτησης συναινέσεων δεν είναι εύκολο, ωστόσο εκ των πραγμάτων τα κόμματα θα πρέπει να σφυρηλατήσουν συμμαχίες. Άλλωστε και η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο -που θα γίνει μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση- θα αποτελέσει αφορμή για πολιτικές συζητήσεις. Νωρίτερα υπάρχει και το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που θα δώσει μία πρόγευση για τα περιθώρια συναίνεσης στη νέα Βουλή.
Πρόκειται για ζητήματα μείζονος σημασίας που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για άγονες συγκρούσεις. Το στοίχημα για τα κόμματα είναι να μην επιχειρήσουν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, αλλά να εστιάσουν στην επόμενη μέρα. Και από τη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα θα κριθούν και από τους ψηφοφόρους.
Πάντως, το μέχρι τώρα κλίμα στη Βουλή δείχνει πως τα κόμματα θα κινηθούν σε υψηλούς τόνους κυρίως σε θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, θα πρέπει να «αποδείξουν» πως συγκρούονται με θέσεις και προτάσεις και όχι για να ενισχύουν οι βουλευτές την εικόνα τους στο κομματικό τους ακροατήριο.