Ποιο χαρτοφυλάκιο θα λάβει ο Μ. Σχοινάς στη νέα Κομισιόν

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των προσώπων. Αύριο ανακοινώνονται επισήμως τα χαρτοφυλάκια
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 13:44
UPD:15:28
EU/Mauro Bottaro
A- A A+

Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Αμυνας και Διαστήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να αποκλειστούν. 

Σήμερα η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Κομισίον συμφώνησε επί του σχεδίου καταλόγου των ορισθέντων Επιτρόπων που της παρέσχε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έπεται από σειρά επίσημων συνεντεύξεων τις οποίες η εκλεγείσα πρόεδρος διενήργησε, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με καθένα από τα πρόσωπα που πρότειναν τα κράτη μέλη ως υποψήφιους Επιτρόπους.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να εγκρίνει τον εν λόγω κατάλογο, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), και στη συνέχεια ο κατάλογος θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αύριο, η κ. φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να οργανώσει το έργο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του σε ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα προηγηθούν ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το άρθρο 125 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.

Το χαρτοφυλάκιο της αμυντικής πολιτικής θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η φον ντερ Λάιεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να δώσει ώθηση στα σχέδια αμυντική ένωση της Ε.Ε., εν μέσω κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και των νέων δεδομένων που φέρνει η διαρκής αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα το πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια έως ότου γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Και τούτο γιατί οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται έως την τελευταία στιγμή και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία «καραμπόλα». Το μόνο βέβαιο είναι ότι νέος ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής είναι ο Ισπανός Γιόσεπ Μπορέλ, αφού η σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Ο κατάλογος των προσώπων, που θα πρέπει να εγκρίνει και τυπικά το Συμβούλιο της Ε.Ε., είναι ο ακόλουθος: 

 Αυστρία: Γιοχάνες Χαν

 Βέλγιο: Ντιντιέ Ρέντερς

 Βουλγαρία: Μαρίγια Γκάμπριελ

Κροατία: Ντουμπάβκα Σούιτσα

 Κύπρος: Στέλλα Κυριακίδη

Τσεχική Δημοκρατία: Βέρα Γιούροβα

 Δανία: Μαργκρέτε Βέσταγκερ

 Εσθονία: Κάντρι Σίμσον

 Φινλανδία: Γιούτα Ουρπλάινεν

Γαλλία: Συλβί Γκουλάρ

 Ελλάδα: Μαργαρίτης Σχοινάς

Ουγγαρία: Λάζλι Τροκσανί

Ιρλανδία: Φιλ Χόγκαν

Ιταλία: Πάολο Τζεντιλόνι

Λετονία: Βάλντις Ντομπρόφσκις

Λιθουανία: Βιργίνιους Σινκιεβίτσιους

Λουξεμβούργο: Νικολά Σμιτ

Μάλτα: Ελένη Ντάλι

Κάτω Χώρες: Φρανς Τίμερμανς

Πολωνία: Γάνους Βοϊτσεχόφσκι

Πορτογαλία: Ελίζα Φερέιρα

Ρουμανία: Ροβάνα Πλουμ

Σλοβακία: Μάρος Σέφκοβιτς

 Σλοβενία: Γιάνεζ Λεναρτσιτς

Σουηδία: Ίλβα Γιόχανσον

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή