Ινδική «Οδύσσεια του Διαστήματος»: Εντοπίστηκε η σεληνάκατος Vikram, μετά την απώλεια επαφής

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 10:16
UPD:10:50
India Space Research Organisation
A- A A+

Σε εξέλιξη είναι η «Οδύσσεια» της ινδικής αποστολής Chandrayaan-2 στη Σελήνη, καθώς η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO, εντόπισε τη σεληνάκατο Vikram στην επιφάνεια του φεγγαριού, μετά την απώλεια επαφής μαζί της.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κ. Σιβάν, δήλωσε, σύμφωνα με το Press Trust of India ότι είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το σκάφος. Ο Σιβάν είπε πως «πρέπει να είχαμε “σκληρή” προσελήνωση».

Η ISRO ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με το Vikram το Σάββατο, καθώς πραγματοποιούσε την τελική του προσέγγιση στον νότιο πόλο της Σελήνης. Στη συνέχεια θα έστελνε όχημα εδάφους για να αναζητήσει ίχνη νερού.

Μία επιτυχής, «μαλακή»/ ελεγχόμενη προσελήνωση θα καθιστούσε την Ινδία την τέταρτη χώρα που καταφέρνει κάτι τέτοιο και την τρίτη που επιχειρεί με όχημα εκεί.

Σύμφωνα με την ινδική διαστημική υπηρεσία, η προσέγγιση το Σάββατο γινόταν κανονικά, μέχρι που έφτασε σε απόσταση 2 χλμ από την επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή, κόστους 140 εκατ. δολαρίων, υπό την ονομασία Chandrayaan-2, είχε ως στόχο τη διεξαγωγή ερευνών σε κρατήρες που θεωρείται ότι περιέχουν νερό, η ύπαρξη των οποίων είχε επιβεβαιωθεί από την αποστολή Chandrayaan-1 το 2008.

Η εκτόξευση της αποστολής είχε γίνει στις 22 Ιουλίου από το διαστημικό κέντρο Σατίς Νταουάν στη Σριχαρικότα. Μετά την εκτόξευση, το Chandrayaan-2 πέρασε αρκετές εβδομάδες κινούμενο προς τη Σελήνη, γύρω από την οποία τέθηκε σε τροχιά στις 20 Αυγούστου. Η σεληνάκατος Vikram αποδεσμεύτηκε από το διαστημόπλοιο στις 2 Σεπτεμβρίου και άρχισε σειρά ελιγμών για να κατεβεί σε χαμηλότερες τροχιές και να ετοιμαστεί για προσελήνωση.

Προτεινόμενα για εσάς