Στρο: Διαψεύδει απόκρυψη στοιχείων για τις «μυστικές πτήσεις» της CIA

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 18:51
A- A A+

Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα ότι απέκρυψε πληροφορίες σε ότι αφορά τις «μυστικές πτήσεις» της CIA για τη μεταφορά κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα αιτήματα της αμερικανικής υπηρεσίας για τα οποία είχε λάβει γνώση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έκανε λόγο για τέσσερα αιτήματα, όλα το 1998, για να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος ή τα αεροδρόμια της Βρετανίας για τη μεταφορά κρατουμένων. Τα δύο από αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν. Η διευκρίνιση αυτή, σε γραπτή ενημέρωση προς τους βουλευτές, έγινε την επομένη της διαρροής ενός υπομνήματος του Φόρεϊν Οφις, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, στο οποίο αναφερόταν ότι «ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις από αυτές που έχει παραδεχτεί επισήμως η κυβέρνηση».

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υποστήριζε, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι από το 2001 έως το 2005 δεκάδες αεροσκάφη της CIA χρησιμοποίησαν τα βρετανικά αεροδρόμια για να μεταφέρουν υπόπτους για τρομοκρατία. Ωστόσο ο Στρο δήλωσε σήμερα πως δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έγιναν μεταφορές κρατουμένων.

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή