Ηρώδειο: Μπαλέτα Μπεζάρ με μουσική Θεοδωράκη και Boléro του Ραβέλ

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 10:39
A- A A+

«Οι άνθρωποι είναι γεννημένοι να χορεύουν! Είναι μέρος της φύσης τους» έλεγε ο Μωρίς Μπεζάρ (1927-2007). Διάσημος χορευτής - χορογράφος και θεμελιωτής του σύγχρονου χορού, γέμιζε με τις μοναδικές παραστάσεις του στάδια μεγάλης χωρητικότητας, γράφοντας ιστορία με τα θρυλικά μπαλέτα της Λωζάννης που ίδρυσε το 1987 και διηύθυνε για μία εικοσαετία -έως τον θάνατό του, ανοίγοντας την τέχνη του στο ευρύτερο κοινό. Και, φυσικά, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την Ελλάδα.

GREGORY BATARDON

Τα μπαλέτα του, με επικεφαλής τον χορογράφο Ζιλ Ρομάν, διάδοχο του Μπεζάρ στην καλλιτεχνική διεύθυνση, συνεχίζουν την πορεία τους, διατηρώντας το υψηλό επίπεδό τους. Αυτόν τον μήνα επανέρχονται στο Ηρώδειο για δύο παραστάσεις, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, με ένα ensemble 60 χορευτών σ’ ένα πρόγραμμα με δύο χορογραφίες-σταθμούς του Μπεζάρ: «7 ελληνικοί χοροί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και «Boléro» του Ραβέλ, που αποθεώνουν την τέχνη του μπαλέτου.

Στην παράσταση του Ηρωδείου θα παρουσιαστεί, επίσης, η χορογραφία «Tous les hommes presque toujours s' imaginent» του βραβευμένου Ζιλ Ρομάν.

MARC DUCREST
«7 Ελληνικοί Χοροί»

Αυθεντικά ελληνικά «βήματα» ενσωματωμένα στη χορογραφία του Μπεζάρ φέρνουν στο μυαλό το άρωμα και το χρώμα της Ελλάδας. Ο διάσημος χορευτής-χορογράφος, γοητευμένος από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, οργάνωσε με μαθηματική ακρίβεια τη χορογραφία του, εξυμνώντας την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»

Ο Ζιλ Ρομάν βυθίζεται σε ένα πλήθος συνθέσεων του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο λαμπρός Αμερικανός πολυ-οργανίστας Τζον Ζορν, το οποίο έχει εξερευνήσει από το 1990 έως το 2017. Βήμα βήμα, με μια κίνηση, μια πόζα, o Ρομάν πηγαίνει τους χορευτές του πέρα από τους τοίχους.

«Boléro»

Το δημοφιλές μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ (1875 – 1937), γράφτηκε για μπαλέτο το 1928. Ο Μωρίς Μπεζάρ δημιούργησε τη χορογραφία στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο του 1961, δίνοντας τον κεντρικό ρόλο της «Μελωδίας» σε μια χορεύτρια και στη συνέχεια σ’ έναν χορευτή.

LAUREN
Ο «Ρυθμός» ερμηνεύεται από μια ομάδα χορευτών. Ερμηνευμένο και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο για πάνω από μισό αιώνα, το «Boléro» είναι η απόλυτη χορογραφία. Μεταξύ άλλων, την έχουν ερμηνεύσει οι κορυφαίοι σολίστ Μάγια Πλισέτσκαγια, Σιλβί Γκιγιέμ και Χόρχε Ντον.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς