Πορεία για τη «σωτηρία της Δημόσιας Υγείας» οργανώνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 08:00 από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα νοσοκομεία της περιφέρειας, εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης σε γιατρούς, τραυματιοφορείς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε χρηματοδότηση, έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Το ίδιο συμβαίνει και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας. «Αποτέλεσμα είναι να διακομίζονται περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου προσέρχονται πάνω από 1.000 άτομα στις εφημερίες των τριών μεγάλων νοσοκομείων ("ΑΧΕΠΑ", "Ιπποκράτειο", "Παπαγεωργίου") με μειούμενο προσωπικό και χαμηλή χρηματοδότηση».
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως όσοι ασθενείς δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων, «περιμένοντας ώς και 10 ώρες. Διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι και όχι γιατροί! Κινδυνεύουν οι ασθενείς επειδή δε μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή τους (πχ "Γεννηματά").
Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ερειπώνουν. Δεν συντηρούνται, ούτε ανακαινίζονται. Φύλαξη δεν υπάρχει στις περισσότερες μονάδες υγείας. Τα περιστατικά βίας είναι κάθε ημέρα και περισσότερα.
Ασθενείς περιμένουν έναν χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία, λόγω αδυναμίας λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών από ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό Προσωπικό. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τους ασθενείς (πχ σε "Ιπποκράτειο", "Παπαγεωργίου", "ΑΧΕΠΑ")» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, «λειτουργούν τμήματα με τριτοκοσμικές συνθήκες, άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων, με κατεστραμμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Στάζουν οι οροφές των κλινικών (πχ "ΑΧΕΠΑ", Κιλκίς). Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο ("Αγ. Δημήτριος", Νάουσα).
Σε άλλα Νοσοκομεία, παρότι υπάρχει αξονικός, είναι κλειστός σε πολλές βάρδιες, λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ Κιλκίς). Στα Γιαννιτσά υπάρχει καινούριος αξονικός, αλλά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού κι αργοπορία στην αδειοδότηση από τον "Δημόκριτο"».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναλυτικά ανά νοσοκομείο η κατάσταση έχει ως εξής:
- ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 300 οργανικά κενά, παρά τα μπαλώματα με ΟΑΕΔ και επικουρικούς. Μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (άργησε να εγκριθεί η προκήρυξη προεκλογικά), με αποτέλεσμα μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών να λειτουργούν, κατά μέσο όρο. Εξακολουθεί να εφημερεύει τις μισές ημέρες χωρίς δορυφόρο νοσοκομείο και οι αναμονές στα ΤΕΠ φτάνουν 4-7 ώρες. Η επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού υπολείπεται της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας και σημειώνονται καθυστερήσεις που αναγκάζουν το νοσοκομείο να χρησιμοποιεί διαθέσιμα που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για εξόφληση προμηθευτών προκειμένου να μη μείνει απλήρωτο το προσωπικό. Οκτώ εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού.
- ΓΝΘ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ": Σοβαρές ελλείψεις που φθάνουν και στο 40% των οργανικών θέσεων στους τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό. Ένας τραυματιοφορέας σε απογευματινή βάρδια για κάθε κτήριο (τρία) σε νοσοκομείο 800 κλινών. Μεγάλη και η έλλειψη νοσηλευτών καθώς και αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα από τις εννέα αίθουσες χειρουργείων να λειτουργούν μόνον οι πέντε εδώ και χρόνια. Πολύ μειωμένη η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Μεγάλη αναμονή ασθενών ως έναν χρόνο στις λίστες χειρουργείων.
- ΠΓΝΘ "ΑΧΕΠΑ": Η πολύ χαμηλή χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή έλλειψη ειδικού υλικού, με κίνδυνο ζωής ασθενών, σε νοσοκομείο πολύ υψηλών παροχών υγείας και με προσέλευση 800 ασθενών στις εφημερίες. Μόνο με δωρεές ανακαινίζονται κάποια τμήματα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες, άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών κι εργαζομένων. Παλιός καταστραμμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οροφές κλινικών που στάζουν. Οι βοηθητικές οργανικές υπηρεσίες τείνουν να καταργηθούν και ιδιωτικοποιούνται. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς φθάνει στο 40%. Το νοσοκομείο, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων, δε φυλάσσεται πολλά χρόνια κι έγινε μόνιμο στέκι παραβατικών στοιχείων με μεγάλη επικινδυνότητα για ασθενείς και εργαζόμενους.
ΜΕΘ Καρδιοθωρακοχειρουργικής: Σοβαρή η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εδώ κι έναν χρόνο, οι νοσηλευτές μειώθηκαν από 18 σε 12, σε κυκλικό ωράριο. Η εν λόγω μονάδα έχει έξι κλίνες ενώ σύμφωνα με το ΚΕΣΥ ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός νοσηλευτών ανά κλίνη είναι τέσσερις, δηλαδή προβλέπονται συνολικά 24 άτομα για τη μονάδα αυτή.
Καθώς παραβιάζεται συστηματικά κάθε έννοια ασφαλούς λειτουργίας της ΜΕΘ λόγω σοβαρής υποστελέχωσης, υπάρχει κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, κίνδυνος πρόκλησης επαγγελματικού ατυχήματος λόγω εντατικοποίησης και ψυχολογικής, σωματικής επιβάρυνσης για όλους τους εργαζόμενους στη μονάδα.
- ΓΝΘ "ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ": Ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, περίπου 30%. Στις εφημερίες τη διοικητική εργασία την κάνουν οι νοσηλευτές παρά τον φόρτο εργασίας τους, ο φύλακας κάνει και τον τηλεφωνητή. Χαμηλή χρηματοδότηση του νοσοκομείου για υλικοτεχνική συντήρηση και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει κι ο μαστογράφος είναι πολύ παλιός κι όχι ψηφιακός. Ο σύλλογος εργαζομένων με τον σύλλογο φίλων "ΑΓ. Δημητρίου" εξασφάλισαν με δωρεά έναν μεταχειρισμένο ψηφιακό μαστογράφο πολύ πιο καινούριο και σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά η διοίκηση δεν τον δέχτηκε. Έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, στα πλυντήρια εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος.
- ΓΝΘ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ": Μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Συνολικά 70 εργαζόμενοι είναι με κοινωφελή προγράμματα και λήγει η θητεία τους.
- ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, 50% έλλειψη σε τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, τα κτήρια που είναι πολύ παλιά είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.
- ΓΝ "ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ": Μεγάλη η έλλειψη σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους, σε ποσοστό 40%. Τα κενά καλύπτονται μερικώς, από 100 άτομα εκπαιδευόμενους και κοινωφελή προγράμματα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά λήγει η θητεία τους. Σοβαρά κτηριακά προβλήματα λόγω επέκτασης κι ανάπτυξης τμημάτων, ασφυκτική κατάσταση για ασθενείς, μη λειτουργικοί οι χώροι για τους εργαζόμενους. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι απλήρωτες οι ώρες υπερεργασίας (δεδουλευμένα) 38 εργαζομένων.
- ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: Νοσοκομείο "αχούρι". Ο αξονικός τομογράφος (ο μοναδικός στον νομό) δε λειτουργεί όλο το 24ωρο, λόγω έλλειψης ακτινολόγων και χειριστών. Δε λειτουργεί ο μαστογράφος, ο ορθοπαντογράφος. Ένας τραυματιοφορέας σε ολόκληρο το νοσοκομείο τη νύχτα. Σοβαρές ελλείψεις και σε μαιευτικό προσωπικό, όπως και βοηθούς θαλάμων, τραπεζοκόμες, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους. Δυσλειτουργία κλινικών χειρουργικής, παιδιατρικής, ψυχιατρικής, ουρολογικής, λόγω έλλειψης ιατρών. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για συντήρηση υλικοτεχνικών υποδομών κι εξοπλισμού.
- ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Ο γυναικολόγος κι ο παιδίατρος τις μισές μέρες του μήνα καλύπτουν εφημερίες στο Κιλκίς. Ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Από τους πέντε τραυματιοφορείς, εν ενεργεία είναι μόνο τρεις σε κυκλικό ωράριο. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων και της ελλιπούς χρηματοδότησης, έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες του παραμεθόριου κι απόμακρου νοσοκομείου, που καλύπτει ανάγκες μεγάλου πληθυσμού.
- ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Τραγικές ελλείψεις σε τραυματιοφορείς. Απουσία φύλαξης νοσοκομείου, υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στη νέα πτέρυγας που θα στεγάσει ΜΕΘ με οκτώ κρεβάτια έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση εδώ και οκτώ μήνες, λόγω χρηματοδότησης. Έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ (έχει μόνο τρία).
- ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Με οργανική θέση μόνο τέσσερις τραυματιοφορείς και τρεις βοηθοί θαλάμου. Οι υπόλοιπες 15 θέσεις καλύπτονται από επικουρικούς και κοινωφελή προγράμματα που λήγει η θητεία τους. Οι τρεις αναισθησιολόγοι καλύπτουν και τη Βέροια, τα Γρεβενά και τη Σαντορίνη. Έλλειψη νοσηλευτών 40%. Κλειστή η μαιευτική, λόγω έλλειψης ιατρών. Μόνο δύο ακτινολόγοι, δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Φύλαξη δεν υπάρχει. Μόνο δύο ασθενοφόρα για Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα. Λόγω έλλειψης πληρώματος ασθενοφόρων, δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες και οι ασθενείς με εξιτήριο που χρήζουν μεταφοράς με ασθενοφόρο παραμένουν στο νοσοκομείο ως και μια εβδομάδα, με κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση των νοσηλειών και δέσμευση κρεβατιού.
- ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Σοβαρή έλλειψη ιατρών, όπως ουρολόγων, νευρολόγων, ορθοπεδικών, με άμεση επίπτωση στη δυσλειτουργία των κλινικών. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Η αναμονή για οφθαλμολογικά χειρουργεία φθάνει ως και 12 μήνες. Μεγάλη και η έλλειψη στους τραυματιοφορείς κατά 50%, όπως και στο βοηθητικό προσωπικό.
- ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Η Μαιευτική κλινική παραμένει κλειστή (δύο επικουρικοί γιατροί μόνο). Λειτουργεί μόνο πρωί για επείγοντα, τα οποία στη συνέχεια διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Τοκετοί δεν γίνονται. Οι πολίτες αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες μαιευτήρες. Μόνο τρεις ακτινολόγοι, δε καλύπτονται οι εφημερίες. Σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς 50%, νοσηλευτικό 40%, βοηθητικό προσωπικό, με άμεση συνέπεια σε υπολειτουργία τμημάτων. Η ΜΕΘ με τρία κρεβάτια λειτουργεί με έναν νοσηλευτή στη βάρδια. Σε επιπλοκή δύο ασθενών (που είναι καθημερινό φαινόμενο) ο ένας νοσηλευτής στη βάρδια πρέπει να επιλέξει ασθενή σε προτεραιότητα. Φύλαξη νοσοκομείου δεν υπάρχει.
- ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Το νοσοκομείο καλύπτει όλη τη Χαλκιδική, με τουρίστες που φθάνουν και το ένα εκατομμύριο το καλοκαίρι. Ωστόσο, εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς ως 50%. Άνοιξε έπειτα από τέσσερα χρόνια που ήταν έτοιμη η ΜΕΘ, αλλά είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί. Λόγω υποστελέχωσης δεν ανοίγει και η νέα πτέρυγα των επειγόντων, που είναι έτοιμη εδώ και τέσσερα χρόνια. Σοβαρή η έλλειψη και σε βοηθητικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει φύλαξη του νοσοκομείου.
- ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Δε λειτουργεί ακόμη ο καινούργιος μοναδικός αξονικός τομογράφος, λόγω έλλειψης προσωπικού, εκπαίδευσης κι αδειοδότησης από τον "Δημόκριτο". Η Μαιευτική και η Ψυχιατρική κλινική λειτουργούν οριακά κι επικίνδυνα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Από τους τρεις φύλακες σε κυκλικό ωράριο, ο ένας εξυπηρετεί την ψυχιατρική κλινική ως φύλακας ασθενών, βοηθάει και τη νοσηλεύτρια.
- ΨΥΧ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (βοηθοί, μάγειρες κλπ), σε κοινωνικούς λειτουργούς κι εργοθεραπευτές. Οι μονάδες λειτουργούν στις βάρδιες με νοσηλευτικό προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ελάχιστη χρηματοδότηση των δομών για τη συντήρησή τους. Χωρίς οργανισμό οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
- Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Σε απόμακρη περιοχή, που καλύπτει ως και ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτες για τα Λουτρά Πόζαρ ετησίως. Το κτήριο παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων χρόνια. Μόνο δύο γιατροί καλύπτουν τις εφημερίες, στη βάρδια μόνο ένας. Αν συνοδεύσει ένας γιατρός τροχαίο ή διακομιδή και υπάρχει κι άλλο επείγον συμβάν, δεν υπάρχει δεύτερος γιατρός να συνοδεύσει και το Κέντρο Υγείας μένει ώρες ακάλυπτο. Δεν υπάρχει παιδίατρος, μόνο δύο γιατροί κάνουν πρωινά ιατρεία με προσέλευση 150 ασθενών ημερησίως. Το ασθενοφόρο δεν έχει πλήρωμα, έχει μόνο οδηγό. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Παλαιός απαρχαιωμένος εξοπλισμός, δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ακτινολογικό.
- Κ.Υ. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δεν υπάρχει ακτινολόγος, μικροβιολόγος, φύλακες. Μόνο έξι νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο. Έλλειψη ιατρών.
- Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο μικροβιολόγος εφημερεύει στο ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ. Στο μικροβιολογικό υπάρχει μία μόνο παρασκευάστρια, κλείνει όταν έχει άδεια. Μόνο ένας διοικητικός υπάλληλος. Φύλακες δεν υπάρχουν.
- Κ. Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς (βοηθούν οι γιατροί από το Κ.Υ. Μουδανιών). Ένας διοικητικός υπάλληλος που έδωσε ο δήμος Χαλκιδικής, για να εξυπηρετήσει. Φύλακες δεν υπάρχουν. Ακτινολογικό μηχάνημα δεν υπάρχει, σε περιοχή που έχει τους περισσότερους τουρίστες, με πολλά ατυχήματα και καλύπτει όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα.
- Κ.Υ. ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δεν έχει ακτινολόγο, μόνο ένας χειριστής, όταν έχει άδεια κλείνει το ακτινολογικό. Φύλαξη δεν υπάρχει. Λόγω χαμηλής χρηματοδότησης, δεν συντηρείται το κτήριο και υπάρχει έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
- Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν έχει ακτινολόγο. Δεν υπάρχει φύλαξη.
- Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν υπάρχει ακτινολόγος, μικροβιολόγος, φύλακες. Μόνο πέντε νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο.
- Κ.Υ. ΣΕΡΡΩΝ: Ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, χαμηλή χρηματοδότηση για υλικοτεχνική συντήρηση κι εξοπλισμό. Έλλειψη σε πλήρωμα ασθενοφόρων. Τα ασθενοφόρα είναι πάρα πολύ παλιά και δε συντηρούνται λόγω χρηματοδότησης.
naftemporiki.gr