Χονγκ Κονγκ: Η Κάρι Λαμ απέσυρε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 14:26
UPD:15:45
REUTERS/ANUSHREE FADNAVIS
A- A A+

Την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο πυροδότησε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στο Κονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, γεγονός που ξύπνησε τα αντανακλαστικά των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας και προκάλεσε σειρά από διαδηλώσεις, συχνά βίαιες, από τον περασμένο Ιούνιο. Οι ακτιβιστές είδαν πίσω από αυτό μία απόπειρα να περιοριστούν οι ελευθερίες των πολιτών και να φιμωθούν οι επικριτές του Πεκίνου.

Αν και τον Ιούνιο, εν μέσω της τεράστιας αντίδρασης που υπήρξε, η Κάρι Λαμ κήρυξε «νεκρό» το νομοσχέδιο, δεν προχώρησε άμεσα στην απόσυρσή του.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ήδη στη 14η εβδομάδα συνεχών διαδηλώσεων και βίωσε εκ νέου βία μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

EURONEWS

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι οι διαδηλώσεις έχουν πάρει έντονα αντικυβερνητικό χαρακτήρα, η Κάρι Λαμ δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Τις προηγούμενες ημέρες, ένα ηχητικό ντοκουμέντο κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα ενημέρωσης, στο οποίο η επικεφαλής της κυβέρνησης ακουγόταν να ομολογεί ότι εάν μπορούσε, θα υπέβαλε την παραίτησή της. Η ίδια ωστός, αν και δεν διέψευσε τον διάλογο, αρνήθηκε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από τη θέση της.

Ύστερα από «αιμορραγία» πολλών εβδομάδων, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κάνουν σήμερα πάρτι. Η είδηση ότι η πρωθυπουργός, Κάρι Λαμ επρόκειτο εντός της ημέρας να ανακοινώσει την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου έκδοσης υπόπτων στο Πεκίνου, πυροδότησε ράλι των μετοχών. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή