Ποιος θα μάς σώσει από τους ψευδοσωτήρες

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 18:09

A- A A+

Νορβηγός γιατρός, ο οποίος έκανε χρήση πλαστών στοιχείων σε έρευνά του για τον καρκίνο του στόματος, που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Lancet, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει το ίδιο σε δύο ακόμη άρθρα για τον καρκίνο σε άλλες ιατρικές επιθεωρήσεις, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του, προσθέτοντας ότι κίνητρό του πελάτη του ήταν η εδραίωση της φήμης του και όχι τα χρήματα.

Ο γιατρός στο Κέντρο Θεραπείας του Καρκίνου στο Οσλο, Γιον Σούντμπο, είχε επινοήσει 454 ασθενείς με καρκίνο του στόματος που μετείχαν, όπως υποστήριζε ο ίδιος, στην έρευνά του.

Επίσης, είχε ψευδώς ισχυριστεί ότι είχε στηρίξει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στα νορβηγικά αρχεία με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, καθώς, όπως παραδέχτηκε τώρα, δεν είχε πρόσβαση σε αυτά.

Ο Σούντμπο τελεί υπό έρευνα από τις αρχές των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίες μπορούν να προβούν σε σύσταση, σε απόλυση ή σε αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Στο άρθρο στη Lancet, ο Σούντμπο και οι συνεργάτες του δήλωναν ότι τα κοινά παυσίπονα μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του στόματος στους καπνιστές, αλλά ότι η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Αλλά δουλειά του επιστήμονα είναι η τεκμηρίωση. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε δύο εβδομάδες, και άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των επιστημονικών επιθεωρήσεων, μετά την υπόθεση του νοτιοκορεάτη επιστήμονα Χουάνγκ Γου Σουκ, ο οποίος είχε παραποιήσει τα στοιχεία δύο μελετών με θέμα την παραγωγή βλαστοκυττάρων.

Ψέμα στο ψέμα

Ο Χουάνγκ -εξώφυλλο στο περιοδικό «Time», εθνικός ήρωας στη Νότια Κορέα- είχε παραπλανήσει την επιστημονική κοινότητα παρουσιάζοντας κατασκευασμένα στοιχεία. Ποτέ δεν υπήρξε κλωνοποιημένη βλαστοκύστη, αλλά βλαστοκύστες που προέκυψαν από παρθενογένεση (τα ανθρώπινα ωάρια μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αρχίσουν να διαιρούνται ως να ήταν γονιμοποιημένα).

Ο αριθμός ωαρίων που είχε στη διάθεσή του ο επιστήμονας ήταν δεκαπλάσιος από αυτόν που είχε υποστηρίξει στα άρθρα του, προφανώς για να δώσει την εντύπωση ότι η τεχνική του ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και με μικρό αριθμό.

Και τι έγινε, θα ρωτήσει κάποιος από αυτό τον ορυμαγδό των ψευδών; Πέρα από τα ηθικής τάξης ζητήματα, το πρακτικό που μάς αφορά είναι ότι παραμείνει -επί του παρόντος- στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας η θεραπευτική κλωνοποίηση -εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που θα γίνουν η πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν οι ιστοί ή τα όργανα που θα θεραπεύσουν τους ασθενείς- καθώς τα βήματα προόδου ήταν «πήλινα».

Tα εργαστήρια μετατρέπονται σε βιοτεχνίες παραγωγής επιστημονικών ανακοινώσεων και εκείνο που έχει σημασία είναι ο πόλεμος για την πρωτιά -άρα και για τη δόξα και φυσικά και για το χρήμα που θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών- με κάθε μέσον; Και σε τελική ανάλυση οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν έστειλαν το άρθρο τους σε μια επιθεώρηση που απλώς το δέχεται, αλλά πέρασαν τις εξετάσεις της έγκυρης επιθεώρησης «Science» και τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, προτού δημοσιευθούν, κρίθηκαν -υποτίθεται- αυστηρά από άλλους ανεξάρτητους ερευνητές, ειδήμονες. Κάτι σάπιο υπάρχει...

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή