IFJ: Θλιβερό ρεκόρ θανάτων δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 18:16
A- A A+

Το θλιβερό ρεκόρ των 150 θανάτων έσπασε το 2005 ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της οργάνωσής του με τίτλο «Επιλεκτικοί φόνοι και τραγωδία- Δημοσιογράφοι και προσωπικό των ΜΜΕ που σκοτώθηκαν το 2005», ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Εϊνταν Χουάιτ, σημείωσε πως το 2005 ήταν αναμφίβολα η χειρότερη χρονιά από την άποψη βίαιων θανάτων δημοσιογράφων. «Ήταν μία χρονιά άνευ προηγουμένου... η IFJ καταμέτρησε 89 (δημοσιογράφους) που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, που έγιναν στόχος δολοφονίας λόγω του επαγγέλματός τους. Το 2005 η τάση των κατ' επιλογήν δολοφονιών συντακτικού προσωπικού εντάθηκε», τόνισε.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μεγαλύτερος αριθμός προμελετημένων φόνων δημοσιογράφων (38) σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή και από αυτούς μόνον οι τρεις δεν σημειώθηκαν στο Ιράκ, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη αυτή χώρα μακράν την πιο επικίνδυνη από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους.

Εκτός από τους 35 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στο Ιράκ λόγω του επαγγέλματός τους, η Διεθνής Ομοσπονδία παρατηρεί ότι άλλοι πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην ίδια χώρα από τα αμερικανικά στρατεύματα, όπως ο ηχολήπτης του Ρόιτερ Ουαλίντ Χαλέντ, που πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στο στήθος από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την έκθεση της IFJ, η δημοσιογραφία είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επάγγελμα στις Φιλιππίνες. Δέκα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους επειδή έγραψαν αλήθειες που δεν άρεσαν, ενώ την ίδια τύχη είχαν, άλλοι εννέα στην Κολομβία, το Μεξικό και την Αϊτή, επειδή τόλμησαν να ξεσκεπάσουν τα καρτέλ των ναρκωτικών ή τη διαφθορά σε διάφορα επίπεδα εξουσίας. Ο μακρύς κατάλογος των δολοφονημένων εργαζομένων στα ΜΜΕ συμπληρώνεται με τους θανάτους δημοσιογράφων στο Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, τη Γκάμπια, τη Νικαράγουα, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, της Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Από τις περιπτώσεις αυτές ελάχιστες έχουν διαλευκανθεί, ενώ οι περισσότερες συγκαλύπτονται. Αντιδρώντας σε αυτή την τακτική, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει παρουσιάσει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σχέδιο ψηφίσματος προκειμένου να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση, με το οποίο θα καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά της τακτικής αυτής των επιλεγμένων φόνων δημοσιογράφων.

Η παρουσίαση της έκθεσης στην Ελλάδα έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της IFJ, της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

Προτεινόμενα για εσάς