Εκστρατεία ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 18:37
A- A A+

Μια μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία και ένας νέος ηθικός κώδικας δεοντολογίας του επιχειρηματικού κόσμου για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων ξεκινούν με εφαλτήριο την Αθήνα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak», η οποία διοργάνωσε ένα Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Η επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων». Προσωπικότητες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο για να δηλώσουν με την παρουσία τους την έναρξη μιας νέας δράσης για την αντιμετώπιση της νέας μορφής δουλείας, που αριθμεί δυόμισι εκατομμύρια θύματα ετησίως.

Η κυρία Σουζάν Μουμπάρακ, πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, η βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέιν, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νόμπλε, ο μουσικός Ζαν Μισέλ Ζαρ, αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες, μαζί με σημαντικά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας "εξέπεμψαν" σήμερα από την Αθήνα ένα μεγάλο μήνυμα: ότι βήμα-βήμα μπορούν και πρέπει, αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της κερδοσκοπίας, να αποτραπούν.

Από ελληνικής πλευράς στο εγχείρημα πρωτοστάτησε η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO και μέλος του δ.σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στο έγκλημα της δουλεμπορίας κυρίως γυναικών και παιδιών εμπλέκονται 2,4 εκατομμύρια κερδοσκόποι, που δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν, διότι είναι πολύ καλά οργανωμένοι, όπως είπε η δρ Αλίγια Χαμάντ, επισημαίνοντας ότι το μέγεθος του προβλήματος επιβάλλει νέες στρατηγικές, αλλά και την ηθική και πνευματική υποχρέωση για την αντιμετώπισή του και την ενημέρωση του κόσμου.

Η συσπείρωση της επιχειρηματικής κοινότητας στον αγώνα αυτό μπορεί να πετύχει πολλά, εξήγησε ο επιχειρηματίας Ντέιβιντ Αρκλες από τη Βρετανία. Είναι τραγικό, όπως τόνισε ο ίδιος, να υπάρχουν τρία μόνο άτομα στην Ιντερπόλ και ελάχιστοι αστυνομικοί σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι τα παράνομα ετήσια κέρδη από την εμπορία ανθρώπων υπολογίζονται σε 32 δισ. δολάρια.

Ο ηθικός κώδικας των «Αρχών της Αθήνας» πρόκειται να προωθηθεί στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα με πρώτο σταθμό το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός από τις 25 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2006.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή