Ισπανία: Η ύστατη προσπάθεια του Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση

Μεγάλη πιθανότητα νέων εκλογών βλέπουν οι Σοσιαλιστές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:27
UPD:16:14
EPA/Juan Carlos Hidalgo
A- A A+

Περισσότερες από 300 προτασεις πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει συμμάχους και να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα της διεξαγωγής νέων εκλογών είναι πολύ πιθανή, όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE).

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε σήμερα τις πολιτικές προτάσεις του Σάντσεθ, οι οποίες έχουν διαρρεύσει, ενδιαφέρουσες. Σε καθε περίπτωση, επανέλαβε την πάγια θέση του πως για να συμφωνήσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, οι Σοσιαλιστές πρέπει να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εξουσία με το Podemos.

Ο Σάντσεθ ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού, τονίζοντας ότι δεν είναι είναι δυνατό στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών να συμμετέχουν ανεξάρτητα μέλη. 

Η ισπανική πολιτική έχει βρεθεί σε αδιέξοδο από τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, κατά τις οποίες οι Σοσιαλιστές αναδείχτηκαν μεν νικητές, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Στις προτάσεις του Σάντσεθ περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τις συντάξεις και την αγορά ακινήτων που θα μπορούσαν να ευχαριστήσουν τους Podemos, δήλωσε η πηγή. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του PSOE, οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι οι πιθανότητες για διεξαγωγή νέων εκλογών φθάνουν το 70%.

Ο Σάντσεθ έχει διορία έως τις 23 Σεπτεμβρίου για να εξασφαλίσει συμμάχους και να καταφέρει να ορκιστεί πρωθυπουργός. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως τότε, θα επαναληφθούν οι εκλογές στις 10 Νοεμβρίου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή