Ιταλία: Ένα βήμα πριν από την κυβέρνηση συνασπισμού

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 12:45
UPD:12:53
EPA/FABIO FRUSTACI
A- A A+

Ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τοποθετώντας στην κορυφή της ατζέντας  έναν πιο επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2020, παρουσίασαν σήμερα το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Στην πολιτική πλατφόρμα υπογραμμίζεται σε κάθε περίπτωση πως ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναλογία του ΑΕΠ της.

Χθες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση έως την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον Κόντε την Πέμπτη εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να αποσύρει το κόμμα του, τη Λέγκα, από τον συνασπισμό που κυβέρνησε την Ιταλία τους τελευταίους 14 μήνες με τον προφανή σκοπό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας, ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το ιταλικό κοινοβούλιο και να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, ο Κόντε και η νέα κυβέρνησή του θα ορκιστούν την Πέμπτη και θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Η αποτροπή των σχεδίων του Ματέο Σαλβίνι για πρόωρες εκλογές, που θα συνέπιπταν με τη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2020, έχει αναδείξει τα ιταλικά ομόλογα μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της αγοράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή