Προβλήματα με το ρωσικό φυσικό αέριο

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 20:22
A- A A+

Οι πρόεδροι της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για προβλήματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, τη στιγμή που η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz παραδέχτηκε ότι οι παρακρατήσεις από μέρους της του ρωσικού αερίου υπερέβησαν τα συμφωνηθέντα επίπεδα. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ιούρι Εχανούροφ, δήλωσε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, που πλήττεται από το κύμα του ψύχους, έχει αυξηθεί κατά 25%.

Ο ειδικός της ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom σε θέματα εξαγωγών Αλεξάντερ Μεντβέντεφ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTR ότι η Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει να καταναλώνει ποσότητες αερίου που ξεπερνούν τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία νωρίτερα φέτος.

Η Gazprom καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε αέριο και πολλοί πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, διαμαρτύρονται για μειωμένες προμήθειες την τελευταία εβδομάδα.

Η Γεωργία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειψη αερίου και σήμερα, επομένη του κλεισίματος του κύριου ρωσικού αγωγού αερίου λόγω εκρήξεων, αλλά οι αρχές δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν σταδιακά από αύριο, Τρίτη, τις προμήθειες αερίου χάρη σε έκτακτες εισαγωγές από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Ο γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουέλα Μπετζουατσβίλι, δήλωσε ότι «επί 20 ώρες κανένας ρώσος υπεύθυνος δεν μας απαντούσε και δεν μας εξηγούσε τί ακριβώς έχει συμβεί». Εισαγγελική πηγή στη Μόσχα έκανε λόγο για περιπτώσεις δολιοφθοράς. Η γεωργιανή πλευρά κάνει από την πλευρά της επίσημα λόγο για δολιοφθορά μεν, στην οποία όμως υποστηρίζει ότι έχουν ανάμιξη οι ίδιες οι ρωσικές κατά τόπους αρχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή