Τουρκική πρόταση για Κυπριακό - Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την αποστολή Στρο

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 20:51
A- A A+

O Τούρκος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Μπακί Ιλκίν, υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, πρόταση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εάν η «κυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων», όπως σημειώνεται, προβεί σε κινήσεις για άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ αναφέρουν ότι στην πρόταση υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια προοπτική μπορεί να υλοποιηθεί εάν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν την εισήγηση για απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με άλλες χώρες, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική πρόταση, προτείνεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντούτζιαρικ, ανέφερε σήμερα ότι «ο γενικός γραμματέας καλωσορίζει την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο να αναλάβει αποστολή στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι ο γγ παραμένει βαθιά προσηλωμένος προς την αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και είναι σίγουρος ότι η αποστολή του κ. Στρο θα είναι συμπληρωματική στην ενεργή εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών».

Κυπριακή διπλωματική πηγή υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά, με τη στήριξη του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, «αναζητά προσχήματα» για να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αφορούν τα ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο, και κυρίως να μην εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Κόφι Ανάν δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη τις προθέσεις του για τη συγκεκριμένη τουρκική πρόταση, την οποία μελετά και αναμένεται να είναι το θέμα συζήτησης στη συνάντηση που πιθανόν να έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/23/1144914.htm .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή