Πιο κοντά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών η Βρετανία

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 10:00
UPD:13:14
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Ένα βήμα πιο κοντά στην προκήρυξη εκλογών βρίσκεται η Βρετανία, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει έτοιμος να τινάξει στον αέρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και να αποπέμψει δεκάδες αντάρτες Τόρις που σκοπεύουν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά του για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την περίοδο μάλιστα που η βρετανική αντιπολίτευση συσπειρώνεται για να σταματήσει πάση θυσία ένα καταστροφικό no deal Brexit.

Το μήνυμα προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ήταν σαφές. Οποιοσδήποτε ψηφίσει κατά της κυβέρνησης, θα αποπεμφθεί και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διεμήνυσε υψηλόβαθμη πηγή από το γραφείο των στελεχών των Τόρις, αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο (τους whips), σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια γραμμή υποστήριξε μάλιστα σήμερα και ο υπουργός Παιδείας, ο  Γκάβιν Γουίλιαμσον. «Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Γουίλιαμσον, πρώην επικεφαλής των whips, στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV.

Η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδιάζει να χάσει οποιαδήποτε ψηφοφορία διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτήν την εβδομάδα και να προκηρύξει εκλογές, προειδοποίησε από την πλευρά του και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ.

«Η στρατηγική τους είναι να χάσουν αυτήν την εβδομάδα και στην συνέχεια να προκαλέσουν εκλογές, έχοντας απομακρύνει όσους από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποχωρήσουμε με συμφωνία», υπογράμμισε ο Γκόουκ.

Στο όνομα της διαπραγμάτευσης μίας καλύτερης συμφωνίας, την οποία ελπίζει να εξασφαλίσει με τις Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία. Η αδιαλλαξία του αυτή έχει συσπειρώσει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών, κυρίως της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους κόλπους του Συντηρητικόυ Κόμματος, οι οποίοι ελπίζουν να ανατρέψουν τα σχέδιά του.

Έπειτα από την απόφαση μάλιστα του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως το παρά ένα της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., οι Βρετανοί βουλευτές ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσία κατά του no deal πιθανότατα αύριο.  

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα - όταν ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου – ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, παρατηρητές επισημαίνουν ότι η στάση του δείχνει ακριβώς το αντίθετο.   

 «Ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ισχνή  πλειοψηφία του φαίνεται έτοιμος να προκηρύξει εκλογές, αν παραστεί η ανάγκη», υποστηρίζει η πολιτική συνάντακτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ επισημαίνοντας ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες να ζητηθεί από τους Βρετανούς πολίτες να πάνε στις κάλπες.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή