Θετικά τα μηνύματα από το Βερολίνο

Πώς αποτιμούν το ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα το Μαξίμου, ο διεθνής Τύπος, αλλά και η αντιπολίτευση
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 14:08
UPD:15:59

Κτήριο γερμανικής καγκελαρίας

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Θετικό «πρόσημο» προσδίδει η κυβέρνηση στον πρώτο κύκλο επισκέψεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, καθώς εκτιμάται πως το μήνυμα των μεταρρυθμίσεων έχει περάσει. Μία ημέρα μετά το ταξίδι στο Βερολίνο, στην κυβέρνηση τόνιζαν πως τα σημάδια από τις αγορές, αλλά και τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο δείχνουν πως υπάρχει θετική ανταπόκριση στην «επιχείρηση» αξιοπιστίας που είναι σε εξέλιξη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού και φιλοεπενδυτικού πακέτου, προκειμένου να ξεκλειδώσει μεσοπρόθεσμα η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους και εξαπολύει «βέλη» για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στη γερμανική πρωτεύουσα.

Προσέλκυση επενδύσεων

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει χάρες, καθώς αφήνει πίσω τη «διπλωματία της επαιτείας». Βαρύτητα δίνεται στην προσέλκυση επενδύσεων, που θα σηματοδοτήσουν τη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές, με το ράλι των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων να συνεχίζεται. Αυτό δεν είναι χωρίς σημασία, ιδίως σε μια περίοδο που σοβεί ο κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θετικά είναι τα μηνύματα που διαμορφώνονται στην επενδυτική κοινότητα. Για παράδειγμα, στο νέο βελτιωμένο σχέδιο (master plan) της ΟΛΠ Α.Ε. - Cosco Shipping προβλέπεται σημαντική αύξηση της επένδυσης που γίνεται, κατά 200 εκατομμύρια ευρώ (ή σε ποσοστό 33%).

Οι προοπτικές 

Μετά το τετ α τετ με την Α. Μέρκελ, γαλάζια στελέχη αναφέρονται και στο καλό κλίμα που αποτυπώνεται στον διεθνή Τύπο. Τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτιμούν θετικά την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, εστιάζοντας κυρίως στις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «ζητεί επενδύσεις και όχι χάρες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστής και «προς το παρόν δεν θέλει να ζητήσει χαλάρωση των μέτρων λιτότητας». Σε μια «εμφανή προσπάθεια να μην εστιάσουν στις δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά σε ευκαιρίες του μέλλοντος» αναφέρεται, σχολιάζοντας την εμφάνιση των δύο ηγετών, η Deutsche Welle.

«Στενότερη συνεργασία στην οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα» είναι το μήνυμα της γερμανικής καγκελαρίας, στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. «Στη συνάντηση συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και επίκαιρα θέματα της μετανάστευσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, η καγκελάριος εξήρε τις διμερείς σχέσεις «οι οποίες είναι καλές, αλλά μπορούν να εντατικοποιηθούν». 

Ο κύκλος των ταξιδιών

Ο κύκλος ταξιδιών του πρωθυπουργού συνεχίζεται με την επίσκεψη στην Ολλανδία, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δύο ταξίδια εκτός της γηραιάς ηπείρου. Η αρχή γίνεται με την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ακολουθεί η Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 (όπου θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας).

Τα ανοικτά θέματα

Ταυτόχρονα με τον νέο κύκλο επαφών εκτός συνόρων, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα, όπως φαίνεται και από το μπαράζ νομοσχεδίων που περνάνε από τη Βουλή. Να σημειωθεί πως σήμερα θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/ προσφυγικών ροών. 
Στο μέτωπο της οικονομίας, στόχος είναι να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ώστε να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας. Και μπορεί τα πρωτογενή πλεονάσματα να μην έχουν μπει σε αυτή τη φάση στο τραπέζι, όμως ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις τον Δεκέμβριο σε ένα άλλο θέμα. 

Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) που κρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Για το ζήτημα αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν «σιγήν ιχθύος». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες. 

«Ούτως ή άλλως»

Πάντως, για το θέμα των πλεονασμάτων, με αφορμή και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπάρχει μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Για «προσπάθεια υποβάθμισης των προσδοκιών, κυρίως στο πεδίο της οικονομίας και σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση πλεονασμάτων από το 2021, υπενθυμίζοντας ότι έτσι και αλλιώς ο στόχος για 3,5% λήγει το 2022.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μέσω facebook επεσήμανε πως «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα αποτελέσει το μετεκλογικό αφήγημα της ΝΔ: Ότι πρώτα θα προσπαθήσουν να χτίσουν την αξιοπιστία τους και μετά θα θέσουν το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε ένα προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Γιατί όμως θυμάμαι ότι, όταν στα σποτάκια έλεγε ότι διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν είχε κάποιον αστερίσκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν (και αν) βρεθεί ο πρίγκηπας να φιλήσει την ωραία κοιμωμένη για να ξυπνήσει;».

«Πυρά» και από το Κίνημα Αλλαγής, που επισημαίνει: «Από τη συνάντηση στο Βερολίνο έχουμε: Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων του μνημονίου Τσίπρα για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Νέες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, που παραμένουν άγνωστες στον ελληνικό λαό. Και αόριστες εξαγγελίες περί πράσινων επενδύσεων για… την προσεχή δεκαετία. Κατά τα λοιπά… επιτυχημένη επίσκεψη».

Στενότερη συνεργασία 

 Υπό τον τίτλο «Στενότερη συνεργασία στην οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα», στην ιστοσελίδα της καγκελαρίας δημοσιεύεται ανακοίνωση σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Γερμανία και Ελλάδα θέλουν να συνεργαστούν μελλοντικά πιο στενά στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος. Αυτό τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και επίκαιρα θέματα της μετανάστευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται: «Κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, η καγκελάριος εξήρε τις διμερείς σχέσεις, “οι οποίες είναι καλές, αλλά μπορούν να εντατικοποιηθούν”. Η Μέρκελ τόνισε την κοινή επιθυμία για πιο στενή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος καθώς και γενικά γύρω από τις οικονομικές επαφές».

Η καγκελάριος χαιρέτισε τη σχεδιασθείσα ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις, διευκολύνουν επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα σχέδια «θα κάνουν πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις τις οποίες η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδότησης», είπε η καγκελάριος.

Για το θέμα και οι δύο υποστήριξαν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. «Χαίρομαι που ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να γεμίσει αυτή τη συμφωνία τώρα πραγματικά με ζωή», δήλωσε η καγκελάριος. Αυτό θα συμβάλει «ώστε οι πρόσφυγες πράγματι να επιστρέψουν και έτσι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση».

Ευρωπαϊκή πολιτική
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, η Μέρκελ και ο Μητσοτάκης αντάλλαξαν απόψεις για θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το θέμα ήταν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στην ίδρυση ενός γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας. «Αυτό θα φέρει κοντά νέους ανθρώπους από τις δύο χώρες και θα συμβάλει έτσι στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης. Ως γερμανική έδρα του Ιδρύματος Νεολαίας προβλέπεται η Λειψία», αναφέρει η καγκελαρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή