«Θερμό» τετράμηνο στη Βουλή

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 07:00
UPD:07:59
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στη Βουλή θα διεξαχθούν οι επόμενες «μάχες» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή τις πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες στην Ολομέλεια, οπότε και ψηφίστηκε το πέμπτο κατά σειρά γαλάζιο νομοσχέδιο. Για άλλη μια φορά οι συγκρούσεις δεν αφορούσαν μόνο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά επεκτάθηκαν και στη διαδικασία, κυρίως όσον αφορά τις τροπολογίες.

Το πρώτο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι να μην ακολουθήσει την... παλαιά δοκιμασμένη συνταγή με κατεπείγουσες διαδικασίες ψήφισης των νομοσχεδίων. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι να αποφύγει το μπαράζ άσχετων τροπολογιών στα νομοσχέδια, πρακτική που αφήνει ελάχιστα περιθώρια για ουσιαστικές συζητήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στα τέσσερα από τα πέντε «γαλάζια» νομοσχέδια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν επείγουσα ή κατεπείγουσα, γεγονός που άνοιξε μία πολιτική συζήτηση με σφοδρές «κόντρες» μεταξύ των κομμάτων. 

Από τη μία πλευρά, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως μια σειρά θεμάτων έπρεπε να αντιμετωπιστούν αμέσως μετά τις εκλογές. Επισημαίνουν παράλληλα πως δεν πρόκειται να ακολουθηθούν ανάλογες διαδικασίες το επόμενο διάστημα. 
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για τους «κανόνες» νομοθέτησης. Μάλιστα, μία σειρά τροπολογιών έβαλε… φωτιά στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις. 

Ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο. Άλλωστε, μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τουλάχιστον πέντε ακόμα νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων το φορολογικό και το αναπτυξιακό. Από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα κριθούν και τα επιχειρήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Πάντως η... μητέρα των μαχών θα δοθεί για θέματα που σχετίζονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Εκεί θα φανούν και τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων, προσφέροντας τροφή για πολιτικά σχόλια. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι τέσσερις μήνες προβλέπονται κοινοβουλευτικά «θερμοί», καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν να... κλέψουν τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή