Χονγκ Κονγκ: Νέες συλλήψεις ηγετικών μορφών του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 09:19
UPD:09:29
REUTERS/TYRONE SIU
A- A A+

Στη σύλληψη, για μία ακόμη φορά, του Τζόσουα Ουόνγκ, εμβληματικής μορφής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας προχώρησαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την οργάνωση Demosisto, ο Τζόσουα Ουόνγκ «ωθήθηκε διά της βίας σε ιδιωτικό μίνι βαν στον δρόμο», ενόσω περπατούσε προς τον σταθμό του τρένου. Ο 23χρονος μεταφέρθηκε στην αστυνομία.

Ο Ουόνγκ είχε καταδικαστεί αρχικά σε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στο κίνημα της Ομπρέλας και αφέθηκε ελεύθερος μόλις στα μέσα Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο νέο κίνημα που έχει δημιουργηθεί στην πρώην βρετανική αποικία.

Την ίδια ώρα, μία ακόμη γνωστή για τη δράση της ακτιβίστρια, η Άγκνες Τσόου, καθώς και ο Αντι Τσαν, ηγέτης του απαγορευμένου από τις τοπικές αρχές Εθνικού Κόμματος του Χονγκ Κονγκ, επίσης συνελήφθησαν, άπαντες με την κατηγορία ότι πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαδήλωση χωρις άδεια και παρακινούν και άλλους.   

Οι συλλήψεις συνδέονται με τη διαδήλωση της 21ης Ιουνίου, κατά την οποία πολίτες έφραξαν την είσοδο της αστυνομίας. Ωστόσο, πραγματοποιούνται μόλις μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο διαδηλώσεις.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, όμως οι πολίτες είναι αποφασισμένου να συμμετάσχουν ούτως ή άλλως.

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ανησυχία για μία ενδεχομένως βίαιη καταστολή από το Πεκίνο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται επί δύο μήνες. Την ανησυχία προκαλούν οι αναφορές περί ανάπτυξης κινεζικών στρατιωτικών οχημάτων κατά μήκος των συνόρων με το Χονγκ Κονγκ.

Τo κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι επρόκειτο απλώς για μία ετήσια αλλαγή φορυράς. Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα China Daily τόνισε ότι οι Κινέζοι στρατιώτες που βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι εκεί μόνο για συμβολικούς σκοπούς και δεν θα έχουν λόγο «να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια», αν η κατάσταση στην πόλη επιδεινωθεί.

Στις εικόνες που δημοσίευσε το Xinhua φαίνονται τεθωρακισμένα και και φορτηγά που μεταφέρουν στρατεύματα στα σύνορα και ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού που φτάνει στο Χονγκ Κονγκ.

Και η κίνηση αυτή παρατηρείται πριν από τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργανώνεται γι’ αυτό το Σάββατο.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε ως αντίδραση σε ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Το ημιαυτόνομο έδαφος, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή