Το Εργατικό Κόμμα ζητεί επείγουσα συζήτηση για το Brexit

Στόχος, η νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάλει φρένο στο no deal Brexit
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 11:02
UPD:11:27
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, ανακοίνωσε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, προσβλέποντας σε μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε ο Γκάρντινερ στο Sky News.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, λίγες μόλις μέρες αφότου οι βουλευτές επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο από τη θερινή διακοπή και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο για να περάσουν νομοθεσία που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, όπως αποφάσισαν σε κοινή τους συνάντηση την Τρίτη.

Η ιδέα της αναστολής της λειτουργίας κοινοβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να τονίζουν ότι δεν επιτρέπει στους βουλευτές να ασκήσουν τον δημοκρατικό ρόλο τους στη διαδικασία του Brexit.

Με μία δόση ειρωνίας ωστόσο, ο υπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ απάντησε σήμερα ότι οι βουλευτές που θέλουν να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, έχουν δύο επιλογές: να αλλάξουν τον νόμο ή να αλλάξουν την κυβέρνηση, και αν δεν καταφέρουν να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που θρηνούν και τρίζουν τα δόντια γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Ο ένας είναι η αλλαγή της κυβέρνησης και ο άλλος, η αλλαγή του νόμου. Εάν κάνουν ένα από τα δύο αυτά, τότε θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε στο BBC ο Μογκ. «Εάν δεν έχουν το θάρρος ή την αποφασιστικότητα να κάνουν κάποιο από τα δύο, τότε θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου κατ’ εφαρμογήν του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Στο ίδιος ύφος, όπως και ο πρωθυπουργός, ο Μογκ πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν είναι έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί ένα «λογικό» Brexit ή να αναγκάσει τη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή