Γκιουλ: Πρόταση δέκα σημείων για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν για τη στάση της Ε.Ε.
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 15:50
A- A A+

Πρόταση δέκα σημείων για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό -αρχικά με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου- στην οποία περιλαμβάνεται το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά μέσα και η άρση του λεγόμενου αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην ¶γκυρα, ο κ. Γκιουλ, κάνοντας λόγο για «νέα πρωτοβουλία», αναφέρθηκε στο «σχέδιο δράσης», το οποίο περιλαμβάνει:

-τη χρησιμοποίηση των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών από πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας,

-το άνοιγμα των λιμανιών και του αεροδρομίου «Ερτζάν» των κατεχομένων

-την ένταξη της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ στην τελωνειακή ένωση,

-τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές, πολιτισμικές και κοινωνικές συναντήσεις,

-την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου, υπό την επίβλεψη του γ.γ. του ΟΗΕ μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο του 2006,

-την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης από πλευράς γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χαρακτήρισε «απαράδεκτη, την προσπάθεια της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης -όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας- να μεταθέσει την υπόθεση της Κύπρου, από τη βάση του ΟΗΕ σε αυτήν της Ε.Ε..

Παράλληλα τόνισε πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μην λειτουργεί με τη λογική της απόκρυψης και να ψηφίσει την έκθεση που ετοίμασε ο γ.γ. του ΟΗΕ μετά το δημοψήφισμα του 2004», ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να «τηρήσει τις υποσχέσεις της» σχετικά με την άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως πριν από το δημοψήφισμα του 2004, «ηγέτες των χωρών μελών του Συμβουλίου της ΕΕ, έλεγαν στην Τουρκία, στηρίξτε το σχέδιο Ανάν και θα δείτε η "ΤΔΒΚ" θα βγει δικαιωμένη και πως σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, εμείς θα κάνουμε τα δέοντα». «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ τήρησαν την υπόσχεσή τους, αλλά εσείς δεν κάνατε το ίδιο. Όσο δεν τηρείτε το λόγο σας μην περιμένετε από μας κάτι διαφορετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα ζητήματα αυτά με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τους ξένους ηγέτες, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία να ακολουθήσει παθητική εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στη μη επίλυση. Η Τουρκία θα συνεχίσει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική. Θα συνεχίσει να αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στον κόσμο και την περιοχή της», κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή