Τζόνσον: Ζήτησα την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 13:10
UPD:14:21
REUTERS/Hannah Mckay
A- A A+

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα περιμένει έως τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για να πάει το Ηνωμένο Βασίλειο μπροστά. Ήταν το πρώτο πράγμα που είπε όταν ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, στη θέση της Τερέζα Μέι, και το επανέλαβε σήμερα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να ζητήσει από τη βασίλισσα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.  

Ο Τζόνσον αρνήθηκε επίσης ότι σκοπεύει να προκηρύξει εκλογές. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Πέιν ωστόσο από τους Financial Times, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν οι βουλευτές καταφέρουν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές, με πιθανές ημερομηνίας από 1 έως 5 Νοεμβρίου.    

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, λίγες μόλις μέρες αφότου οι βουλευτές επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο από τη θερινή διακοπή και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit

«Αυτή είναι μία νέα κυβέρνηση, με πολύ συναρπαστική ατζέντα. Πρέπει να προτάξουμε νέα και σημαντικά νομοσχέδια. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί η Ομιλία της βασίλισσας και αυτό θα συμβεί στις 14 Οκτωβρίου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, απορρίπτοντας βέβαια τις κατηγορίες ότι στόχος του είναι να μειώσει τα χρονικά περιθώρια που θα έχουν οι βουλευτές στη διάθεσή τους για να ψηφίσουν για το Brexit – και κυρίως να σταματήσουν με κάθε τρόπο το no deal Brexit.   

Η κίνηση αυτή θα δώσει στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να καθυστερήσει μέχρι την 14η Οκτωβρίου την Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, η οποία περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η πολιτική συντάκτρια Λάουρα Κούενσμπεργκ, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο για να περάσουν νομοθεσία που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, όπως αποφάσισαν σε κοινή τους συνάντηση χθες.

«Είναι καιρός μια νέα κυβέρνηση και ένας νέος πρωθυπουργός να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τη χώρα μετά την έξοδο από την Ε.Ε.», δήλωσε – στο πνεύμα και το ύφος του Τζόνσον - πηγή από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η ιδέα της αναστολής της λειτουργίας κοινοβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να τονίζουν ότι δεν επιτρέπει στους βουλευτές να ασκήσουν τον δημοκρατικό ρόλο τους στη διαδικασία του Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, ελάχιστοι από το υπουργικό συμβούλιο γνώριζαν για το σχέδιο αυτό πριν από την ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, συνάντηση σχετικά με το κυβερνητικό αυτό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη θερινή κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ.

«Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγειλε ο επικεφαλής του Εργαιτκού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολίασε αμέσως μετά η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον. Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος έκανε λόγο για «συνταγματικό αίσχος».  

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδιστεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», υπογράμμισε από την πλευρά του πρόεοδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στόχος του είναι ένα συντεταγμένο Brexit, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου είναι διατεθειμένος να το φέρει εις πέρας με όποιο κόστος.

Στον απόηχο της είδησης, ανεκόπη απότομα η ανοδική πορεία, που κατέγραφε τα τελευταία 24ωρα η στερλίνα. Υπό τις συνθήκες αυτές η ισοτιμία του νομίσματος υποχωρεί 0,8% στα 1,2196 δολάρια ανά στερλίνα. Χάνει έδαφος και έναντι του ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή