Τα τρία βήματα του ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 10:13
UPD:10:15
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Επιβεβαιώσεις ως προς συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς θα αναζητήσει στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ. Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου και να αναχωρήσει το βράδυ της Δευτέρας, 2 Σεπτεμβρίου.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, θα είναι το πρώτο από τα τρία βήματα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών. Μια πορεία η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τα εμπόδια των τουρκικών προκλήσεων.

Το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, στοχεύει πιο πολύ σε επιβεβαίωση ότι οι Όροι Αναφοράς θα είναι: α) Η Κοινή Διακήρυξη του 2014, β) Οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών, και γ) Το Πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν αναμένεται να μπουν σε λεπτομέρειες επί των Όρων Αναφοράς.

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες αναμένεται να δώσει και την ανακοίνωση των Όρων Αναφοράς. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ η ανακοίνωση των Όρων ενδεχομένως «να γίνει μετά την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ». Άρα, πρόσθεσε, μπορεί αυτή η ανακοίνωση να γίνει από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Αυτό που βεβαίως θα ανακοινώσει ο γενικός γρεμματέας του ΟΗΕ θα είναι οι γενικοί όροι της βάσης διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι με το πέρας της συνάντησης θα ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς, χωρίς να μπαίνει συγκεκριμένη ημερομηνία.

 Η πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης θα είναι το τρίτο βήμα. Η συνάντηση αυτή κρίνεται καθοριστικής σημασίας αφού από το αποτέλεσμά της θα προκύψουν οι τελικοί Όροι Αναφοράς και θα ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Εκεί τα πράγματα θα περιέλθουν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γιατί είναι σ’ εκείνη τη φάση που θα μπουν κάτω όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύουν για να μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. Δηλαδή, τερματισμός των τουρκικών παραβιάσεων, προκλήσεων κ.λπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ΡΙΚ σημείωσε πως «το τι γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά το κλίμα». Υπενθύμισε πως υπάρχει και η σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου: «Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν ότι η επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών για να μπορεί να είναι ουσιαστική και να έχει και αποτέλεσμα δεν μπορούν να υπάρχουν αυτές οι ενέργειες από πλευράς Τουρκίας».

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ακόμα πως μήνυμα για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς στέλνουν και οι δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι. Η ανάγνωση της Λευκωσίας για αυτές τις δηλώσεις είναι πως «δεν φαίνεται να επιθυμούν επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Αυτή είναι η δική τους προσέγγιση».

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά περισσότερο έχει σημασία τι κάνει η ίδια και σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη «ο στόχος είναι ξεκάθαρος: επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών σ’ ένα περιβάλλον που θα μπορεί να δημιουργεί τις προοπτικές για να έρθουν θετικά αποτελέσματα».

Δεν περνούν απαρατήρητες οι τουρκικές ενέργειες

Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του σημείωσε πως τα όσα λέγονται καθημερινά από την τουρκική πλευρά δεν περνούν απαρατήρητα. Όπως δεν περνούν «απαρατήρητες και οι ενέργειες της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Είναι πρωτόγνωρο να έχουμε τόσο πολλές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας καθημερινά, γι’ αυτό χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Δηλαδή οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας τί προσπαθούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν; Σχετίζονται με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών; Για όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ψύχραιμοι στην αντιμετώπισή τους».

Μιλά με όλους

Η Τζέιν Χολ Λουτ έχει συναντήσεις και επαφές χωρίς απαραίτητα να δημοσιοποιούνται, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είπε, τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τη βρετανική κυβέρνηση και γενικά υπήρχαν επαφές.

Ως προς τις επαφές της Νέας Υόρκης, είπε πως «ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ γίνονταν πάντα. Αυτό είναι δεδομένο».

«Όσον αφορά στην κοινή συνάντηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά την Παρασκευή, που ολοκληρώνεται η επίσημη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή