Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το 2006

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 18:19
UPD:18:28
A- A A+

Περιορισμένες παραμένουν οι προσδοκίες των Ελλήνων για το 2006, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου, καθώς στις τοποθετήσεις τους για την οικονομική κατάσταση και την απασχόληση στην Ελλάδα διαφαίνεται αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 63% προβλέπει χειρότερες οικονομικές εξελίξεις για τη χώρα το 2006. Σημειώνεται ότι οι έλληνες πολίτες παραμένουν (όπως καταγράφηκε και στην προηγούμενη έρευνα του ευρωβαρόμετρου) από τους πλεον απαισιόδοξους μεταξύ των Ευρωπαίων, μετά τους Πορτογάλους που έρχονται πρώτοι με 66%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, 39% στην Ευρώπη των «25».

Στην Ελλάδα, η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.000 πολιτών οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν για ζητήματα καθημερινού ενδιαφέροντος και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το οποίο παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης, υψηλό ποσοστό που αγγίζει το 64%, προβλέπει επιδείνωση της εργασιακής απασχόλησης στη Ελλάδα. Το αρνητικό αυτό ποσοστό είναι το δεύτερο υψηλότερο του συνολικού δείγματος της έρευνας μετά από αυτό των Πορτογάλων που έρχονται πρώτοι με 67% και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην Ε.Ε. των «25» να διαμορφώνεται στο 40%.

Σχετικά επίσης με τις προσδοκίες τους σε θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους για τους επόμενους 12 μήνες, ο ένας στους δύο Έλληνες πολίτες -ποσοστό 50%- αναμένει οικονομική στασιμότητα των νοικοκυριών τους για τη νέα χρονιά. Επίσης εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη η επαγγελματική κατάσταση του έλληνα πολίτη σε προσωπικό επίπεδο (ποσοστό 58% των ερωτηθέντων).

Εξάλλου, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το 42% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η κατάστασή τους έχει μεταβληθεί αρνητικά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, οι έλληνες πολίτες εμφανίζονται από τους πλέον δυσαρεστημένους, σημειώνοντας ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά του συνολικού δείγματος της έρευνας (Βούλγαροι 48%, Πορτογάλοι 43% και Ούγγροι 42%).

Ωστόσο, ένας στους δύο έλληνες πολίτες (51%) δηλώνει αρκετά ικανοποιημένος από την καθημερινή του ζωή και ποσοστό 33% προβλέπει βελτίωση της προσωπικής του κατάστασης, ενώ, τέλος, ποσοστό 29% εκφράζει ανησυχία ότι η προσωπική του κατάσταση θα χειροτερέψει κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι έλληνες πολίτες σε ποσοστό 61% θεωρούν ως πλέον υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, σε σχέση με ποσοστό 43% στην Ε.Ε. των «25». Εξίσου, όμως, σημαντική προτεραιότητα για την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης αποτελεί και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με ποσοστό 52%.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι έλληνες πολίτες, όπως και οι Ευρωπαίοι, συμφωνούν ότι το επίπεδο της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από αυτό των ΗΠΑ (Ελλάδα 53%, Ε.Ε. των «25» 51%).

Οι έλληνες πολίτες εκφράζουν εμπιστοσύνη προς το Στρατό με ποσοστό 76%, την Αστυνομία με ποσοστό 65%, την Ε.Ε. (62%), τις φιλανθρωπικές οργανώσεις (61%), τη Δικαιοσύνη (59%), τη Βουλή (57%), ενώ δυσπιστία εκφράζεται για τον Τύπο (55%), την κυβέρνηση (56%), την τηλεόραση (58%), τα εργατικά σωματεία-συνδικάτα (54%), τις μεγάλες εταιρείες (73%), τα πολιτικά κόμματα (77%) και τα Hνωμένα Έθνη (56%).

Οι απόψεις των πολιτών είναι μοιρασμένες απέναντι στο θεσμό της ραδιοφωνίας και στα εκκλησιαστικά ιδρύματα, καθώς ο ένας στους δύο έλληνες πολίτες (50%) είναι υπέρ και ο ένας στους δύο κατά.

Όσον αφορά τις συντάξεις, τη φορολογία και το εκπαιδευτικό σύστημα, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της λήψης αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από κοινού με την Ε.Ε..

Τέλος, οι περισσότεροι Ελληνες (46%) δηλώνουν υπερήφανοι για την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες των άλλων κρατών-μελών (ΕΕ των «25»: 51%).

Η έρευνα διεξήχθη, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, στις δύο υπό ένταξη χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία, σε δύο υποψήφιες για ένταξη χώρες την Κροατία και την Τουρκία, καθώς και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη (τουρκοκυπριακή κοινότητα). Καλύπτει το διάστημα μεταξύ 11 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου 2005.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή