Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, έγινε γνωστή με την αποκάλυψη ενός τετ α τετ με τον Πάνο Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, παρουσία του Μιχάλη Καλογήρου και του Αλέξη Χαρίτση.
Σύμφωνα με το non paper της Κουμουνδούρου, στον ΣΥΡΙΖΑ όλα βαίνουν καλώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα – Σκουρλέτη και η κρίση ηγεσίας υπάρχει μόνο στη φαντασία των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το non paper της Κουμουνδούρου, ο κ. Σκουρλέτης όχι μόνο συμφωνεί αλλά στηρίζει και μάλιστα στις λεπτομέρειές του το σχέδιο του κ. Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου ως το συνέδριο.
Σύμφωνα με το non paper της Κουμουνδούρου, οι δύο άνδρες, παρουσία των κ.κ. Καλογήρου και Χαρίτση «συζήτησαν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενόψει και της παρουσίας του προέδρου του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 14 Σεπτέμβρη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος και συμφωνήθηκαν τα βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Την ερχόμενη Τρίτη, 27 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, εντός τη επόμενης βδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Εκεί, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, θα γίνει και το απαραίτητο restart…
Στην πραγματικότητα, η κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Οι περί τον κ. Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσωποποιήσει στον κ. Σκουρλέτη τις αντίθετες φωνές στα σχέδια του προέδρου και «κτυπούν» την ώρα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την επιστροφή του έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε» μην υπολογίζοντας τα διαφορετικές απόψεις.
Κάποιοι είναι βέβαιοι και μεταφέρουν στους δημοσιογράφους ότι ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί όχι να υπηρετήσει αλλά να μπλοκάρει το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Είναι οι ίδιοι που αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να αντικαταστήσει τον κ. Σκουρλέτη πριν από το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μίας ομάδας κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά περίπου και του 70% της κοινοβουλευτικής ομάδας, εμφανίζεται να εμμένει στη διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος, μίας ήπιας μετεξέλιξης σε μια ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή των αρχών της δεκαετίας του 1980. Αυτό που αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «πασοκοποίηση» εκνευρίζοντας την ηγεσία του κόμματος.
Ο σχεδιασμός, η βιασύνη και κυρίως η εμμονή των προεδρικών να μην ανοίξει συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας – καθώς μότο των «προεδρικών» είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεν τις εκλογές αλλά είναι κερδισμένος και έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία - βρίσκει αντίθετους αρκετούς εντός του κόμματος, προεξάρχουσας της ομάδας των 53+ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει «φίλους» και «εχθρούς» με τη μακρά σιωπή του, που δεν καλύπτεται με τη δικαιολογία περί διακοπών στην εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας και της 4ης βιομηχανισκής επανάστασης. Με άλλα λόγια, αν ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να παρέμβει, θα είχε βρει τον τρόπο να το κάνει.
Αντίθετους όχι τόσο στην αναγκαιότητα του ανοίγματος και της διεύρυνσης όσο με την «πασοκοποίηση» που έχει στο επίκεντρό της τον φραξιονισμό και άρα την πολιτική εξουδετέρωση και εσωκομματικών αντιπάλων. Εξ΄ ου και διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως με την πρόθεση του κ. Τσίπρα να είναι ο πρώτος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγεί – μετά το συνέδριο – από τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προχωρήσουν στο φθινόπωρο οι εγγραφές νέων μελών, με στόχο της Κουμουνδούρου να είναι τα 200.000 με 250.000 μέλη.
Αντίθετα, υπάρχουν στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούοου, ο Αντώνης Κοτσακάς, οι «πασοκογενείς» που μπήκαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γιάννης Ραγκούσης κ.α., οι οποίοι θεωρούν αναγκαίο το μαζικό άνοιγμα του κόμματος, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αύξηση των μελών, εσωκομματικές εκλογές για συνέδρους και νέα όργανα και βέβαια εκλογή προέδρου από τη βάση.