Ερευνα για τις μυστικές δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 17:43
A- A A+

«Εφόσον γίνεται μια έρευνα από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, η χώρα μας θα

προσφέρει τις πληροφορίες που θα της ζητηθούν», απάντησε ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με την έκθεση που συντάσσει ο ελβετός

γερουσιαστής Μάρτι Ντικ για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με τις μυστικές δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, η οποία κατηγορείται ότι εγκατέστησε ένα σύστημα «υπεργολαβίας» βασανιστηρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την έκθεση Μάρτι, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «παλιές πληροφορίες σε νέα συσκευασία».

Σύμφωνα με την έκθεση περισσότεροι από εκατό άνθρωποι, ύποπτοι για τρομοκρατία, απήχθησαν ή μεταφέρθηκαν μέσω της Ευρώπης από τη CIA προκειμένου να παραδοθούν σε χώρες που εφαρμόζουν βασανιστήρια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν πιθανότατα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της CIA στο έδαφός τους.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση του ενημερωτικού σημειώματος του κ. Μάρτι, το λόγο πήρε ο έλληνας βουλευτής Ιωάννης Μπουγάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε «Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει μια γραμμή την οποία δεν μπορούμε να παραβιάσουμε. Ακόμα και αν υπάρχει η ανάγκη να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη αλλά και οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να προσφέρουν υποστήριξη, να συνεισφέρουν μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης στην έρευνα αυτή για να δούμε αν όντως αυτοί οι ισχυρισμοί για τα μυστικά κέντρα κράτησης ευσταθούν και γίνονται πραγματικά κρατήσεις και παράνομες μεταφορές ατόμων στην Ευρώπη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή