Πρόεδρος Βουλής: Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης στην Ιορδανία

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 19:39
A- A A+

Τη βαθιά ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής της στην Ιορδανία εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα σε συνάντηση με τους αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας. «Από τον Βασιλιά Αμπντάλα που είναι ο ανώτατος πολιτειακός παράγων, μέχρι τον Βεδουίνο της Πέτρας, το όνομα Ελλάδα σημαίνει πάρα πολλά. Οι Ιορδανοί είναι γεμάτοι αγάπη για τη χώρα μας, γεμάτοι θαυμασμό, είναι νομίζω ένα κεφάλαιο για την Ελλάδα που πρέπει πάντα να το αξιοποιούμε».

Η κυρία ¶ννα Μπενάκη-Ψαρούδα υπογράμμισε τη βούληση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συνεργαστεί στενότερα με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας, προκειμένου να βοηθηθούν οι Ιορδανοί στην καλύτερη λειτουργία των κανόνων της Δημοκρατίας.

Στο αίτημα των Ιορδανών συνομιλητών της για εντονότερη ελληνική οικονομική παρουσία στην Ιορδανία, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ήδη υπάρχουσα από ελληνικής πλευράς διάθεση να υπάρξει εντονότερη οικονομική συνεργασία. «Υπάρχουν πολλά πεδία επενδύσεων στην Ιορδανία, πρέπει οι ελληνικές εταιρείες και τα κεφάλαια να ενδιαφερθούν γι' αυτή τη χώρα και θα βρουν πολύ καλές συνθήκες συνεργασίας», ανέφερε η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα.

Ως συγκλονιστική στιγμή περιέγραψε η Πρόεδρος της Βουλής την τελετή καθαγιασμού των υδάτων που έγινε στο χώρο του Βαπτιστηρίου από τον Πατριάρχη Φιλαδέλφειας Βενέδικτο. «Είναι συγκινητικό ότι σε αυτόν τον τόπο συναντώνται το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός, ενώνουν την ηθική τους διδασκαλία που είναι διδασκαλία αγάπης και ειρήνης».

Η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, που διαθέτει τμήμα Νέας Ελληνικής γλώσσας, και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο με 37.000 σπουδαστές, φοιτούν και επτά Ελληνες φοιτητές, ενώ 30 Ιορδανοί φοιτητές μαθαίνουν ελληνικά. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συνομιλητές της ότι το πλούσιο σε έντυπο και ψηφιακό υλικό της Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου βρίσκεται στη διάθεσή τους, ενώ δήλωσε ότι προτίθεται να παρέμβει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να ζητήσει την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ιορδανία η Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε στην πόλη Μαδηβά τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου στο δάπεδο φυλάσσεται το μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας βυζαντινό μωσαϊκό του 6ου αιώνα μ.Χ. Απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια τους Αγίους Τόπους και ιδιαίτερα την πόλη της Ιερουσαλήμ. Επιστήμονες υπολογίζουν ότι είχε διαστάσεις 5 επί 15 μέτρα και ότι χρειάστηκαν 11.500 ώρες εργασίας και ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ψηφίδες για να κατασκευαστεί.

Στη Μαδηβά η Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ', ο οποίος και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή