Μια startup στην Καλιφόρνια αποκάλυψε αυτό που, όπως υποστηρίζει, είναι το μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο.
Όπως αναφέρει το BBC, το Wafer Scale Engine της Cerebras Systems είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα iPad. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα και μόνο τέτοιο τσιπ μπορεί να «τρέξει» πολύπλοκα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για μια σειρά εφαρμογών- από αυτόνομα οχήματα μέχρι λογισμικά παρακολούθησης.
Ως γνωστόν, η τάση εδώ και χρόνια στα τσιπ υπολογιστών είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης και της αύξησης της ταχύτητας. Οι ισχυρότερες CPU (central processing units- επεξεργαστές) για desktop υπολογιστές έχουν περίπου 30 πυρήνες, ο καθένας εκ των οποίων ικανός να πραγματοποιεί τους δικούς του υπολογισμούς ταυτόχρονα με τους άλλους. Οι GPU (graphics processing units)έχουν περισσότερους πυρήνες, αν και λιγότερο ισχυρούς. Αυτό «παραδοσιακά» τις καθιστούσε προτιμότερες για διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης όπου είναι δυνατός «κατακερματισμός» σε τμήματα και ταυτόχρονη λειτουργία, όπου το αποτέλεσμα ενός υπολογισμού δεν καθορίζει αυτό ενός άλλου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναγνώριση φωνής, η επεξεργασία εικόνας κ.α.
CEREBRAS SYSTEMS
Οι ισχυρότερες GPU έχουν μέχρι και 5.000 πυρήνες- ωστόσο το τσιπ της Cerebras έχει 400.000, που συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσεις υψηλού bandwidth. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό παρέχει πλεονέκτημα σε πολύπλοκες διαδικασίες machine learning, με λιγότερο lag και χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις.
Η Cerebras υποστηρίζει πως η Wafer Scale Engine θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία κάποιων πολύπλοκων δεδομένων από μήνες σε (μόλις) λεπτά. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντριου Φέλντμαν, είπε πως η εταιρεία κατάφερε να αντιμετωπίσει σειρά τεχνικών προκλήσεων που έθεταν όρια ως προς το μέγεθος των τσιπ.
Η Cerebras έχει αρχίσει ήδη να διαθέτει το hardware της σε έναν μικρό αριθμό πελατών, ωστόσο δεν έχει γνωστοποιήσει το ύψος του κόστους των τσιπ της.
Όπως τονίζει το BBC, δεν πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που αναπτύσσει τσιπ για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης: Το 2016 η Google ανέπτυξε τσιπ TPU (tensor processing unit) για λογισμικά όπως η εφαρμογή μετάφρασής της, ενώ την επόμενη χρονιά η Huawei ανακοίνωσε πως τα τσιπ Kirin της για smartphones είχαν αποκτήσει NPU (neural processing unit) για επιτάχυνση πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών που έχουν να κάνουν με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.