Πρόθυμη για διάλογο εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, την ώρα που οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κινεζικής επιρροής επί της ημιαυτόνομης αυτής περιφέρειας και κατά της αστυνομικής βίας.
Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται από τις αρχές Ιουνίου τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία του μετά την επαναφορά του στην Κίνα το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις με αίτημα την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφου για όλους. Δέκα εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 9ης Ιουνίου, το κίνημα πάντως δεν είχε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα από τη φιλοκινεζική εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ.
«Θα ξεκινήσουμε άμεσα μια πλατφόρμα για διάλογο με τους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε με έναν πολύ ειλικρινή και σεμνό τρόπο» είπε η Λαμ.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε την ελπίδα η ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να σημάνει την έναρξη των προσπαθειών για αποκατάσταση της ηρεμίας και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους ειρηνικούς διαδηλωτές θα οδηγήσουν στην «έξοδο» από την κρίση.
Οι αρχές «θέλουν να απευθυνθούν στην κοινότητα το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαίωσε και δεσμεύτηκε ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για αστυνομική βία. Της έρευνας θα ηγείται το Συμβούλιο Παραπόνων της αστυνομίας και όχι μια ειδικά συσταθείσα ανεξάρτητη επιτροπή, όπως ζητούν οι διαδηλωτές.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση στην πόλη, όπου κατοικούν περίπου 7,5 εκατομμύρια πολίτες. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και οι διαδηλωτές δεν έστησαν οδοφράγματα. Η αστυνομία δεν έκανε χρήση δακρυγόνων, κάτι που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως ένδειξη αποκλιμάκωσης. Μικρότερες διαδηλώσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα ενώ οι διαδηλωτές προετοιμάζονται για μια ογκώδη διαδήλωση στις 31 Αυγούστου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP