«Πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από τον ελληνικό λαό για το τσουνάμι;»

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 17:16
A- A A+

«Από τους αρμόδιους φορείς ανακοινώθηκε ότι οι Ελληνες πολίτες έδωσαν για την ενίσχυση των πληγέντων από το τσουνάμι στη ΝΑ Ασια, κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου της κρατικής τηλεόρασης, 27 εκ. €. Τα χρήματα αυτά ανέλαβε να διαχειριστεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική επιστολή, προς το ΥΠΕΞ, πέντε στελέχη του εθελοντισμού ζητούν από το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τον απολογισμό από τη διαχείριση των χρημάτων. Σε απαντητική ανακοίνωση ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι παρέλαβε περίπου 15 εκ € από τον τηλεμαραθώνιο. Αναφέρει δε ότι το συνολικό ποσό των προσφορών ανήλθε σε 37,5 εκ. €. Αυτό σημαίνει ότι, στο ποσό αυτό, προφανώς, περιλαμβάνονται και σημαντικές εισφορές και από άλλες πηγές. Σημασία όμως έχει ότι από τα 37,5 εκ. €, που ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι διέθεσε συνολικά για τα θύματα, η χρηματική συμβολή που έφτασε σ' αυτά από ελληνικής πλευράς ως τώρα είναι μόλις 2,5 εκ. €. Από αυτά, τα 1,8 εκ. € διατέθηκαν μέσω του ΟΗΕ και 700.000 € διατέθηκαν μέσω του ΥΠΕξ.

Ακόμη ο κ. Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 8,6 εκ. € σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για δράσεις στη Σρι Λάνκα. Για το σκοπό αυτό εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος το Μάρτιο του 2005 και όρισε ημερομηνία λήξης το Σεπτέμβριο του 2005.

Στην απάντησή του δε, το Γενάρη του 2006, ανακοίνωσε τις ΜΚΟ που θα λάβουν τις χρηματοδοτήσεις καθώς και τα ποσά που θα λάβει η καθεμία απ' αυτές (π.χ. η οργάνωση "Αλληλεγγύη" που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας θα λάβει 2 εκ. €)».

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης ερωτά τον Υπουργό:

- Ποιο είναι το πραγματικό ποσό που κατέβαλαν οι πολίτες και οι φορείς για τη βοήθεια των θυμάτων του τσουνάμι;

- Ποιο ποσό παρακρατήθηκε από τους φορείς που οργάνωσαν τον τηλεμαραθώνιο ή από άλλους φορείς (π.χ. οργανώτρια εταιρεία, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, κρατικό κανάλι κλπ.);

- Ποιος είναι ο απολογισμός της χρήσης των χρημάτων του τηλεμαραθώνιου

- Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι ΜΚΟ που πρόκειται να λάβουν χρήματα από τον τηλεμαραθώνιο κατά την τρίτη φάση;

- Πότε θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για δημιουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής για τα θέματα του εθελοντισμού και των ΜΚΟ;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή