Τραμπ: Η Κίνα να χειριστεί «με ανθρωπιά» την κρίση στο Χονγκ Κονγκ

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 09:46
UPD:09:59
EPA/XINHUA
A- A A+

Την εκτίμηση ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είναι σε θέση να «επιλύσει γρήγορα και με ανθρωπιά» την κρίση που συνταράσσει το Χονγκ Κονγκ, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνδέοντας το ζήτημα με την εμπορική διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας και προτείνοντας να γίνει «προσωπική συνάντηση» με τον Κινέζο ηγέτη.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Είναι σπουδαίος ηγέτης που χαίρει σεβασμού από μεγάλο μέρος του λαού του. Είναι επίσης ένας καλός άνθρωπος σε μια “σκληρή δουλειά”. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο πρόεδρος Σι θέλει να επιλυθεί γρήγορα και με ανθρωπιά το πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να το κάνει», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Προσωπική συνάντηση;» πρόσθεσε, απευθυνόμενος προφανώς στον Κινέζο πρόεδρο.

Οι επικρίσεις στον Aμερικανό πρόεδρο πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες για την ευμένεια που δείχνει έναντι του Πεκίνου εν μέσω των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ, που μαίνονται την ώρα που η κυβέρνησή του διεξάγει σημαντικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Tην Τετάρτη εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί πολύ» για τις κινήσεις «Κινέζων παραστρατιωτικών» στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

«Φυσικά η Κίνα θέλει να κλείσουμε συμφωνία. Ας λύσουν πρώτα με ανθρωπιά το [πρόβλημα στο] Χονγκ Κονγκ», ανέφερε ο Τραμπ.

Στελέχη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων είχαν απαιτήσει νωρίτερα από τον Αμερικανό πρόεδρο να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενα τις αυξανόμενες ανησυχίες πως θα υπάρξει δυναμική επέμβαση του Πεκίνου στην πόλη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τραμπ είχε κάνει αναφορά στις «ταραχές» στο Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα πρόβλημα που επαφίεται στην Κίνα να επιλύσει.

Η πρώην βρετανική αποικία βιώνει τη σοβαρότερη κρίση της μετά την παράδοση της κυριαρχίας της το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Οι κινητοποιήσεις καταλήγουν όλο και συχνότερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών και συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές, καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που πυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Κινεζικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στη Σεντζέν κοντά στο Χονγκ Κονγκ

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί αρκετές διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων μια συγκέντρωση δασκάλων και μία που οργανώνεται από φιλόζωους που ανησυχούν για τα δακρυγόνα που εισπνέουν τα κατοικίδιά τους.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, κινεζικές δυνάμεις, κατά τα φαινόμενα της χωροφυλακής, συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα σε στάδιο της Σεντζέν, μητρόπολης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του αυτόνομου εδάφους του Χονγκ Κονγκ. Άνδρες με στρατιωτικές στολές, αρκετές χιλιάδες, περιτριγυρίζονταν από στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τους άνδρες να κινούνται κατά ομάδες πεζή και άλλους με μοτοσικλέτες έξω από το στάδιο, που απέχει λιγότερο από 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι σαφής ο λόγος της παρουσίας τους στο σημείο αυτό.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο με στρατιωτικές οχηματοπομπές να κατευθύνονται προς τη Σεντζέν. Ο κινεζικός στρατός, που έχει μια στρατιωτική βάση αρκετών χιλιάδων ανδρών στο Χονγκ Κονγκ, δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του μεγάλου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας παρά μόνο εάν το ζητήσει η τοπική κυβέρνηση. 

Ύστερα από δύο μήνες διαδηλώσεων, το Πεκίνο άφησε τις τελευταίες ημέρες να πλανάται το ενδεχόμενο επέμβασης προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην πρώην βρετανική αποικία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή