K. Μητσοτάκης: H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις

Χρ. Στυλιανίδης: Πρωτόγνωρος συντονισμός για την εκκένωση των χωριών και την προστασία των περιουσιών στην Εύβοια
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 12:26
UPD:13:22
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Την ανάγκη «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Επίτροπο για την «άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια» αλλά και «για την άοκνη προσπάθειά του να ηγηθεί της σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU».

«Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Ο μηχανισμός RescEU τον οποίον στην ουσία δρομολόγησε μέσα από τις δράσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει ακριβώς αυτό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

EURONEWS

Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ο μηχανισμός αυτός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Σε ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει συνολικά ως Ευρωπαίος Επίτροπος και γιατί είσαι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν αυτή σε έχει ανάγκη» πρόσθεσε.

Από την πλερά του ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως αυτό που έκανε εντύπωση στις Βρυξέλλες ήταν ότι «υπήρξε πρωτόγνωρος συντονισμός στην εκκένωση των χωριών» στην Εύβοια και το «πώς προστατεύτηκαν οι οι περιουσίες των κατοίκων μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες πρόληψης». «Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και το RescEU θα είναι η ομπρέλα που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα για να μπορέσει ακριβώς να φτάσει στον ύψιστο βαθμό πρόληψης και προετοιμασίας» είπε.

Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι «σώθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες του κόσμου». «Έχουμε μία οικολογική καταστροφή και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Θα πρέπει και σήμερα να τρέξουμε πολύ, να σβήσει η πυρκαγιά. Αν μας βοηθήσει και ο άνεμος θα πάμε καλά. Αλλά, είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε τη χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» διαβεβαίωσε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των δύσκολων πυρκαγιών, ειδικά της δύσκολης πυρκαγιάς στην Εύβοια, συντονιστήκαμε για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες μέσω του RescEU».

«Τα καταφέραμε, παρόλο που υπάρχουν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εντούτοις ήδη έχει έρθει το πρώτο ιταλικό αεροπλάνο -το άλλο είναι στο δρόμο- και ξεκινάει και το ισπανικό και είμαστε σε επαφή με τον κροατική κυβέρνηση για τα δύο, παρόλο που και εκεί είμαστε στον πιο ψηλό δείκτη επικινδυνότητας» ανέφερε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή