Ένας κούκος δεν φέρνει την ανάπτυξη!

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΕΘ-HELEXPO
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν φυσικό, η προαναγγελία από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αναβάθμιση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ήτοι την ανάπλαση της περιοχής, για την οποία προφανώς θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες κατά τα επικείμενα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Για μια ακόμη χρονιά, εξάλλου, η ίδια η ΔΕΘ επιλέγει και έχει ως Τιμώμενη Χώρα μια εξίσου σημαντική αγορά, την Ινδία (προηγήθηκαν οι ΗΠΑ πέρυσι και η Κίνα πρόπερσι), προσπαθώντας να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, με δεδομένη τη μελέτη για την ανάπλαση που προωθεί η ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. το 2026 η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει ένα διαφορετικό και πολύ πιο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο, η γύρω περιοχή θα έχει αξιοποιηθεί επίσης ως μητροπολιτικό πάρκο και μέχρι τότε λογικά θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι και το... Μετρό!

Η ανάπλαση της ΔΕΘ εκ των πραγμάτων είναι σημαντική για την οικονομία της πόλης. Το ερώτημα, όμως, είναι αν είναι αρκετή. Η πολιτεία, ήτοι πλέον η νέα κυβέρνηση, οφείλει εξίσου να μεριμνήσει άμεσα για μια σειρά από πρόσθετα έργα, εξίσου σημαντικά, όπως καταρχάς η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των δεσμεύσεών της για τη σιδηροδρομική σύνδεση του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΛΘ (αναβάθμιση παλιάς και δημιουργία νέας γραμμής), όπως και την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσής του, για την πραγματική -και όχι μόνο «virtual»- λειτουργία της Ζώνης Καινοτομίας, με πραγματικά κίνητρα για επενδύσεις καινοτομίας και υποδομές, καθώς επίσης φυσικά για το μείζον θέμα της συστηματικής οργάνωσης των βιομηχανικών συγκεντρώσεων στο Καλοχώρι, τον Άγιο Αθανάσιο κ.α., τη λειτουργία μηχανισμού υποστήριξης των μακεδονικών προϊόντων και επιχειρήσεων και προώθησης των εξαγωγών τους στο πρότυπο του Enterprise Greece απέναντι στα προβλήματα που τους προξενεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αναγκαίες χωροταξικές ρυθμίσεις και θεσμικό πλαίσιο για το επίσης πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο της ενοποίησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης κ.ά.

Ένας κούκος, εν ολίγοις, δεν φέρνει την άνοιξη, ούτε και την ανάπτυξη και μετά από τόσα χρόνια βαθιάς κρίσης η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα δικαιούται και μπορεί με τη δέουσα λήψη μέριμνας από πλευράς πολιτείας-κυβέρνησης για τα αυτονόητα να ανακτήσει τον ιστορικό πρωταγωνιστικό της εμπορικό και οικονομικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και όχι μόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή