Ταλιμπάν : «Ελέγχουμε το αεροδρόμιο της Κανταχάρ»

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2001 11:09
A- A A+

Περισσότεροι από 3.000 Ταλιμπάν που έχουν αιχμαλωτισθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων στις περιοχές Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κουντούζ κρατούνται σε φυλακή στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκπροσώπου της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι τμήμα του αεροδρομίου στην Κανταχάρ έχει πέσει στα χέρια των ανδρών της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος» (ΑΙΡ). Επικαλούμενο πηγές του καθεστώτος των Ταλιμπάν το πρακτορείο ΑΙΡ μεταδίδει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Κανταχάρ, που είναι το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν. Στη διάρκεια της νύχτας τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν την περιοχή του αεροδρομίου και προάστια της Κανταχάρ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΙΡ.

Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, μουλάς Χασάν Ρεχμάνι, δήλωσε στο ΑΙΡ ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μωχάμεντ Ομάρ είναι ασφαλής και διοικεί τους μαχητές του «εναντίον των Αμερικανών και των πρακτόρων τους», από μία τοποθεσία στα περίχωρα της Κανταχάρ. «Θα υπερασπισθούμε το προπύργιό μας μέχρι τέλους», δήλωσε ο Ρεχμάνι, διαψεύδοντας παράλληλα τη φημολογία ότι ο ίδιος είχε πέσει θύμα των αμερικανικών βομβαρδισμών. «Ενας αυτοαποκαλούμενος Αφγανός ηγέτης, ο Αμπντούλ Χαλίκ, διέρρευσε τη φημολογία για το θάνατό μου... με στόχο να πέσει το ηθικό των Ταλιμπάν. Αυτές οι τακτικές δεν θα επιτύχουν», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ η εφημερίδα του Πακιστάν «Frontier Post» γράφει σήμερα ότι οι σοροί 40 αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν κοντά στην Κανταχάρ, μεταφέρθηκαν το Σάββατο στο Πακιστάν. Η εφημερίδα επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές» στην αφγανική πόλη Σπιν Μπόλντακ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στις περιοχές Μπαλντέκ και Ταχτα Πουλ, που ελέγχονται από τους άνδρες του Χατζί Γκιουλ Αγκά, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή